eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kuncze: nem gyalázni jöttem Orbán Viktort

Az SZDSZ elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy az SZDSZ támogatja Gyurcsány Ferencet és a kormányprogramot a bizalmi szavazáson. Kuncze Gábor szerint nem szabad engedni az ultimátumnak, a tüntetés és az abból kinövő erőszak egyedül Orbán Viktor hatalomvágyát szolgálja.

Kuncze Gábor szerint a bizalmi szavazás nem csak Gyurcsány Ferencről szól, nem csak arról, hogy megengedhető eszközöket használt-e a kormányfő. Az SZDSZ elnöke szerint Sólyom László köztársasági elnök téved, mert a pénteki voksolás a jelenlegi helyzetről és a jövőről szól.

"Az SZDSZ sem felmenteni, sem elítélni nem akarja a kormányfőt az őszödi beszéd miatt. Régen nem ez a kérdés" - jelentette ki Kuncze Gábor, aki szerint két kérdésben kell állást foglalniuk.

Az egyik: a parlamentáris demokráciát akarják, vagy az azt megdönteni akaró utcai politikát, míg a másik kérdés a reformokról, a gazdaság stabilitásáról, vagy a csőd.

Nem lehet a kormánynak ultimátumot adni

"A parlamenti demokrácia mellett tesszük le a voksot, ahol a választásokon győztes többség kormányoz négy évig. Nem az a kormány feladata, hogy minden pillanatban népszerűbb legyen, mint ellenzéke. Az MSZP és az SZDSZ többséget kapott a választásokon, az MSZP Gyurcsány Ferencet jelölte miniszterelnöknek, mi pedig ezt elfogadjuk" - mondta az SZDSZ elnöke.

Kuncze Gábor hangsúlyozta, hogy nem lehet a kormánynak ultimátumot adni, aki ezt teszi, kilép az európai demokráciák értékrendjéből. "Nem lehet azt mondani, hogy megnyertük az önkormányzati választásokat, ami a miniszterelnök személyéről szólt, ezért mondjon le. Parlamentáris demokráciában nem szokás szakértői kormányt alakítani, utcai megmozdulásokkal fenyegetni a kormányt. Ha Orbán Viktornak nem tetszik a parlament, mondjon le a mandátumáról" - fogalmazott az SZDSZ első embere.

A Fidesznek nincs programja

A liberális párt elnöke szerint a kérdés az, hogy engednek-e a zsarolásnak. "Nem engedünk, nem fogadunk el semmilyen ultimátumot, nem engedjük, hogy a Fidesz túszul ejtse a demokráciát" - fogalmazott, rámutatva, hogy a kormányoldalnak van gazdasági stabilitást és reformokat végrehajtani szándékozó programja, Gyurcsány Ferenc elkötelezett a reformok mellett és képes azokat végigvinni.

Kuncze Gábor szerint a Fidesznek nincs és nem is volt a mai helyzetre programja. A liberális pártelnök kijelentette, Orbán Viktor több kérdésben sem mondott igazat, így amikor azt állította, hogy az önkormányzati választás népszavazás, vagy amikor a tavaszi választási kampány során azt mondta: rosszabbul élünk, mint 4 éve.

Nem gyalázni jöttem Orbán Viktort

Kuncze Gábor kiemelte: a kampányban Gyurcsány Ferenc csak az igazság egyik szeletét mondta el, azt, hogy nagy fejlesztések lesznek, de a szükséges lépéseket nem tette hozzá. Orbán Viktor viszont négyszer akkorát ígért.

"Mire alapozta Orbán Viktor az egyszerre nagyarányú adócsökkentést és támogatást ígérő politikáját, mire ígért 14. havi nyugdíjat? Semmire nem ígérhette, azért, mert nem volt megvalósítható programja. Vagy, lehet, hogy volt, ebben az esetben ezt nem tárta a nyilvánosság elé" - mondta Kuncze Gábor.

Az SZDSZ elnöke szerint a Fidesz részéről "szemenszedett hazugság volt minden, ha eddig nem volt programjuk. Nem gyalázni jöttem Orbán Viktort" - tette hozzá Kuncze Gábor, aki szerint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője előállít egy helyzetet, ami aláássa a gazdasági és politikai stabilitást Magyarországon, majd kiáll és azt mondja: csőd lesz, válság és összeomlás.

A populizmus zsákutca

"Lássunk világosan: a tüntetés és az abból időnként kinövő erőszak nem a nép akaratának megtestesítője, hanem egyetlen ember hatalomvágyát szolgálja. Ezt nem szabad engedni" - mondta a liberális párt elnöke.

"Nem látunk más utat, mint a koalíció programjáét. Hallom az emberek szavát, hogy nem erről volt szó, nem ezt mondták nekünk. A politikának és a választónak is végig kell menni azon a folyamaton, melynek végén nem azok kapják a mandátumot, akik populista demagógiával próbálnak nyerni. A hazugság, demagógia és populizmus utcája zsákutca" - hangsúlyozta Kuncze Gábor.

A kisebbik kormánypárt elnöke szerint elnézést kell kérni mindazoktól, akiket a politika félrevezetett. "Mégis azt kell mondanom: nincs más út Magyarország előtt. Elnézést kell kérni az emberektől, és kérnünk kell, hogy viseljék el ezt az időszakot, hogy megalapozhassuk Magyarország fejlődését" - fejezte be beszédét Kuncze Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×