eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyurcsány - uniós pénz: nem áll az alku

Gyurcsány Ferenc méltatlan a miniszterelnöki pozícióra, ezért menesztése a Fidesz számára nem többségi szavazási kérdés - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: nem kezdenek el alkudozni, "hogy jó, ezért cserébe az uniós források nem tudom hány százalékát kérjük, vagy a kétharmados törvények nem tudom hány százalékát nem szavazzuk meg vagy megszavazzuk". Gyurcsány Ferenc távozása jelen pillanatban nem alku kérdése.

Számos politikai eszköz van annak kinyilvánítására, hogy a Fidesz nemkívánatos személynek tartja Gyurcsány Ferencet - mondta Navracsics Tibor. Hozzátette: az ellenzéki párt frakciója természetesen a törvényhozásban és a végrehajtó hatalom ellenőrzésében továbbra is részt venne.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a házelnök, a köztársasági elnök, vagy a frakcióvezetők kezdeményezésére lehetőséget látnak a kormánypárti frakciókkal való együttműködésre, egyeztetésre is, a miniszterelnököt azonban kihagynák ebből. Gyurcsány Ferenc akadályozó tényező számukra a munkában és az összhang megteremtésében - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Mi van, ha igennel szavaz a koalíció?

A frakcióvezető ugyanakkor bevallotta: nehéz kérdés az, hogy együtt tudnának-e működni egy olyan frakcióval, amely - mint arra a köztársasági elnök utalt - a bizalom megszavazásával kimondja azt is, hogy Gyurcsány Ferenc megengedhető eszközöket használt a hatalom megtartása érdekében.

Navracsics Tibor kijelentette: bíznak abban, hogy a bizalmi szavazásnál a képviselők ezt is mérlegelni fogják. A frakcióvezető megjegyezte: hallott olyan szocialista képviselőről, aki kilátásba helyezte, hogy nemmel szavaz.

A miniszterelnök sorsa nem alku kérdése

Valóban fennáll a lehetősége, hogy ha ezt legalizálják, akkor azonosságot vállalnak az őszödi beszédben bevallott módszerekkel - mutatott rá Navracsics Tibor, aki szerint azonban meg kell várnia a szavazást, és a vitában elhangzott kormánypárti felszólalásokat, és ezek függvényében kell majd dönteni.

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy ha ragaszkodnak Gyurcsány Ferenc menesztéséhez, akkor nem hagynak más lehetőséget a kormánypártoknak, mint hogy összezárjanak, és bizalmat szavazzanak, Navracsics Tibor azt hangsúlyozta: a miniszterelnök menesztése nem alku kérdése.

Gyurcsányért cserébe nem kérnek uniós pénzeket

"Mi úgy vagyunk vele, hogy bizonyos fokig Gyurcsány Ferenc méltatlan a miniszterelnöki pozícióra. Gyurcsány Ferenc menesztése számunkra nem többségi szavazási kérdés. Tehát mi nem kezdünk el alkudozni, hogy jó, ezért cserébe az uniós források nem tudom hány százalékát kérjük, vagy a kétharmados törvények nem tudom hány százalékát nem szavazzuk meg vagy megszavazzuk...

Ez akkor lenne, hogyha egyébként úgy gondolnánk, hogy akár felőlünk Gyurcsány Ferenc maradhat is, csak megkérjük az árát annak, hogy maradjon. De ez nem alku kérdése jelen pillanatban. Gyurcsány Ferenc letett egy esküt, Gyurcsány Ferenc a magyar köztársaság egyik legtiszteletreméltóbb közjogi pozícióját tölti be és ezt járatja le" - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Gyurcsány a szavazástól nem lesz erősebb

A Fidesz frakcióvezetője szerint ez a tartós bizonytalanság, válság megviseli Magyarország hitelét és hírnevét.

"A parlamenti többség bizalmat szavazhat Gyurcsány Ferencnek, de a probléma ezzel nem múlik el, a probléma itt van, itt lesz. Gyurcsány Ferenc nem válik erősebbé" - vélekedett Navracsics Tibor, aki emlékeztetett arra: csak négy és fél hónap telt el a választások óta, és három és fél év van hátra a következőig.

"Három és fél évet fogunk ezzel a miniszterelnökkel végig kínlódni egy teljesen megváltozott politikai környezetben, hiszen az önkormányzatok jelentős része most a Fidesz-KDNP, vagy valamilyen polgári oldalhoz tartozó jelölt kezében van" - figyelmeztetett Navracsics Tibor.

A teljes beszélgetést meghallgathatja itt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×