eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem árt, ha a háziorvosok az árakat is ismerik

Januártól pénzbeli büntetést kaphatnak a háziorvosok, ha nem tudják megindokolni, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül miért a drágábbat írták fel.

Az egészségügyi miniszter a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: a tervek szerint a büntetést a finanszírozáson keresztül érvényesíti a biztosító.

Molnár Lajos emlékeztetett: az orvosnak az azonos hatóanyagú készítmények közül a gazdaságosabbat kell felírnia.

A miniszter szerint az orvosoknak is felelőssége van abban, hogy a gyógyításra rendelkezésre álló pénzt szakmailag hatékonyan és gazdaságilag racionálisan használják fel.

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője csodálkozik a miniszter bejelentésén, mert mint mondta, semmilyen jogszabály nem írja elő az orvosoknak, hogy két azonos hatóanyagú készítmény közül az olcsóbbat írják fel.

Hozzátette: nem az orvosokat kellene büntetni, hanem olyan támogatási rendszert kellene kidolgozni, amelyben az azonos hatóanyagú készítmények azonos támogatást kapnának. Így mindenki maga dönthetné el, ragaszkodik-e a régi gyógyszeréhez, még ha az drágább is - közölte Kertai Aurél.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint jogos követelése a háziorvosoknak, hogy a kormányzat tárgyaljon velük. Éger István kifejtette: a korábbi egészségügyi vezetés már egyeztetett a gyógyítókkal, és ígéretet tett a kifogások felülvizsgálatára. A háziorvosok csak ezt kérik számon.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádióban elmondta: az új törvény-javaslat célja, hogy a betegek olcsóbban jussanak hozzá a gyógyszereikhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×