eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Havi 1,2 milliót költenek Gyurcsány fotózására

Az állami takarékoskodás közepette havi 1,2 millió forintnyi közpénzt költ a Miniszterelnöki Hivatal Gyurcsány Ferenc "udvari fotósának" szolgáltatásaira. A másik két közjogi méltóságnak nincs szüksége állandó fotósra - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet szerint nettó 1,2 millió forintnyi közpénzt emészt fel havonta Gyurcsány Ferenc személyes fényképezkedése. Ezzel a feladattal a Magyar Narancs fotósaként is ismert Déri Miklós vállalkozását bízták meg, akit tavaly óta Gyurcsány "udvari" fotósaként tartanak számon.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzétett adatokból kiderül, a kancellária a fotózással és az archiválással megbízott két céggel február 1-jén kötött szerződést a nyár közepéig, de június 30-án ugyanazokkal a feltételekkel az év végéig meghosszabbította a megbízást.

A lap összeállításából kiderül, a fényképezkedés, a méregdrága tanulmányok és irodabútorok mellett a luxusautókat is szeretik az állami szférában. A Nemzeti Autópálya Zrt. például nem kevesebb, mint 142 millió forintért vásárolt gépkocsikat a közelmúltban, a kancellária pedig 131 luxusautót tart fenn.

A Népszabadság azt írja: hiába drágultak a magyar húsok, a fogyasztás nem csökkent. Baromfiból hiány van a magyar piacon, ezért egyes áruházakban importtal helyettesítik a magyar csirkecombot.

A szeptember 1-jei áfa-emelés és a 15-20 százalékos költségnövekedés nyomán kissé megbillent a sertés- és a baromfihúsok közötti áregyensúly. A szokásos 25-30 százalék helyett nem ritka, hogy 50-60 százalékos különbség is van a sertés- és a baromfihús ára között.

Továbbra is baromfiból esszük a legtöbbet: évente átlagosan 34-35 kiló az egy főre jutó baromfifogyasztás. Más húsféléből 25-26 kilót, halból pedig 3-4 kilót vásárol évente az átlagpolgár.

Pulykahúsból viszont olyan nagy a hiány, hogy az egyik nagy áruházlánc nagyon gyenge minőségű, Hollandiából származó "friss" baromficombot kevert a magyar termékek közé.

A Világgazdaság arra emlékeztet, hogy a hónap végéig kell közzétenniük a társaságoknak a jövő évre érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáikat. A piaci szereplők szerint nem kizárt, hogy a tavalyi 300 ezerrel szemben akár 400-500 ezren is lecserélik meglévő konstrukciójukat.

A biztosítót váltók között az átlagos megtakarítás 20 ezer forint lehet. A szakma úgy tudja: egy új piaci induló is élezi az árversenyt, emellett pedig az online üzletkötők részesedésének további gyarapodását is kész tényként kezelik a lap által megkérdezettek.

A Napi Gazdaság úgy tudja: az olasz kormány lehetőséget ad a városi önkormányzatoknak, hogy idegenforgalmi adót szedjenek a turistáktól. A szabályozás értelmében napi öt eurót is elkérhetnek majd a náluk megszálló olaszoktól és külföldiektől. A befolyó összegeket az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésére és a szolgáltatási minőség javítására kell fordítani. Az új adónemet Róma, Firenze és Velence is be akarja vezetni, Nápoly viszont nem. A kormány az intézkedéstől azt várja, hogy segít elérni a jövő évre kitűzött 2,8 százalékos költségvetési hiánycélt.

A portfolio.hu többrészes telekpiaci körképet indít, melynek első részében a lap a budai kerületeket veszi górcső alá. Az internetes portál azt írja: Budán a belső részeken már alig találni üres telket, ingatlant csak jellemzően bontandó házzal lehet venni. A II. kerület népszerű külsőbb részein, például Budaligeten és Pesthidegkúton, 40-60 ezer forintos négyzetméteráron még kínálnak üres telkeket, és hasonló árakra lehet számítani a XI. kerület zöldövezetében is.

A penzcentrum.hu azt írja, hogy szép hónapot tudhatnak maguk mögött a magyarországi autósok, az üzemanyagok ára ugyanis az elmúlt hetekben meredeken zuhant.

Az idilli képről azonban a dízeleseknek minden bizonnyal más a véleménye - jegyzi meg az internetes oldal cikke.

Euróalapon látható igazán, hogy hazánk a gázolaj-szegmensben drágulásban az elsők között található, az autósokat csak a forint euróval szembeni visszaerősödése kímélte meg a kellemetlen hatástól. A pénzpiaci portál szerint összességében elmondható, hogy hazánk is csatlakozott azon országok köréhez, melyekben a dízel többe kerül, mint a benzin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×