eur:
388.68
usd:
360.96
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Özönvíz, aszály és rekordmeleg - az érzékeny Magyarország

Magyarország különösen érzékeny a klímaváltozásra. A globális felmelegedés jelei a környezetvédők szerint egyre látványosabbak: özönvízszerű viharok, aszályok és áradások, rekordhőmérsékletek tarkítják hétköznapjainkat. A Magyar Természetvédők Szövetsége akciót szervezett, hogy a kormányt változtatásokra bírja.

A budapesti megmozduláson óriási szövegbuborékokkal üzentek, amelyre személyes klímavédelmi vállalásaikat és kéréseiket írták fel. Például, hogy közút helyett vasúton közlekednek, vagy azt a kérésüket, hogy állami szabályozással kényszerítsék vissza a vasútra az ipari és a mezőgazdasági árukat.

A fővárosi demonstrációval párhuzamosan zajlott a Magyar Tudományos Akadémia éghajlati konferenciája, ahol a klímaváltozás főbb kérdéseit vitatták meg a szakemberek és a döntéshozók.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is a kérdés fontosságát hangsúlyozta. Mont mondta, a klíma ügy olyan nemzeti sorskérdés, amellyel a világ valamennyi nemzetének meg kell küzdenie.

A miniszter elmondta: Magyarország különösen érzékeny a klímaváltozásra. Ha átlagosan fél fokkal emelkedik a hőmérséklet, akkor ez Magyarország éghajlatában ez akár 1 fokos eltérést is jelenthet. A változás pedig a hétköznapjainkra is befolyással lehet. A miniszter hangsúlyozta, egyre több a jelzés: rekord árvizek, hőmérsékleti csúcsok.

Persányi Miklós szerint már nem bújhatunk el a kérdés fontossága elől. A miniszter szerint erősíteni kell a nemzetközi együttműködést, olyan gazdasági és társadalmi modernizációt kell megvalósítani, amely minimalizálja a környezeti terhelést, és egy átfogó stratégiával kell felkészülni a klímaváltozásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×