eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kormányzati negyed: ki nevet a végén?

Már idén dönthet a kabinet az új kormányzati negyedről. A magánberuházásban felépülő irodakomplexum helyszínének eddig hivatalosan Újpest, Angyalföld és Csepel jelentkezett. A Kincstári Vagyon Igazgatóság hamarosan kiírja a pályázatot, amelynek révén más területek is számításba jöhetnek.

A kormány kezelésében lévő minisztériumi épületek és a tárcák háttérintézményeinek otthont adó irodák jelenleg többségükben a Belvárosban találhatóak; értékük mintegy 100 milliárd forint. A mostani elképzelések alapján mindegyiket privatizálnák, azonban az eddigi hírekkel szemben nem az ebből származó bevételekből alakítanák ki az új kormányzati negyedet, hanem tisztán magánberuházásban.

A 213 ezer négyzetméter alapterületű irodahelységek fenntartása a budapesti irodaárak mintegy kétszerese, azaz négyzetméterenként 40 euró (11 ezer forint). Az új, egy területen lévő negyed 120 ezer négyzetméter iroda-, és 40 ezer négyzetméter kiszolgáló részlegből állna. Ez utóbbi körébe tartoznak a konferencia- és rendezvénytermek.

Az állam rövidesen minden paramétert - elrendezés, anyaghasználat - megad a kormányzati negyed kialakításához. Az építés teljesen magánberuházásban valósulna meg, és a komplexum is magántulajdonban maradna, az állam pedig 16 és 20 euró (4-5 ezer forint) közötti áron bérelné az irodák négyzetméterét.

Angyalföld, Csepel és Újpest is pályázik

A Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál (KVI) már elvégezték azt a vizsgálatot, hogy a fővárosban milyen állami vagy állami vállalatok tulajdonában álló területek vannak, amelyeken egy ilyen típusú létesítmény-együttes megvalósítható.

A KVI vezérigazgatói tanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: három önkormányzat, Újpest, Angyalföld és Csepel adott már írásos ajánlatot. Ezzel együtt más, akár magántulajdonban lévő helyszínek is számításba jöhetnek.

Görözdi György kifejtette: a KVI előkészített egy nyilvános eljárást, amelyben alkalma lesz minden eddigi és minden további ajánlattevőnek javaslatot tenni. A szükséges egyeztetéseket le kell még folytatni a fővárossal és az Építész Kamarával is; a követelményrendszer korábbi tanulmányokra támaszkodik.

Valószínű, hogy a követelményeknél a földrajzi fekvés, a Parlamenthez való közelség, a történeti városrészhez való csatlakozás, az infrastruktúrával való ellátottság és a megközelíthetőség a legfontosabbak.

Az egyeztetés akár már jövő hét végére befejeződhet, ami után a KVI 21 napos ajánlattételi idejű eljárást ír ki. Október 31-ére már szakmai bíráló bizottsági vélemény is születhet, amit már a kormánydöntés követhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×