eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A népszerűtlen politikus esete a népszerű sportolókkal

Sikeres sportolókat fogadott délelőtt Gyurcsány Ferenc. A nyári Európa- és világbajnokságokon szereplő versenyzők előtt mondott beszédében a miniszterelnök hangsúlyozta: verseny nélkül nincsenek sikerek sem. Az esemény apropóján az InfoRádió a sport és politikai összefonódásáról készített összefoglalót.

A rendszerváltozás sem változtatott azon a hagyományon, hogy a sport és a politika elválaszthatatlan Magyarországon. A sportsikereket 1990 óta rendre felhasználja a politika önmaga népszerűsítésére. A sportolók ugyanakkor anyagi támogatást remélnek attól, ha pártpolitikust vagy kormánytagot választanak egy-egy szövetség élére.

Délelőtt, az önkormányzati választási kampány finisében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nyári világversenyen szereplő magyar úszókat, kajakosokat, vízilabdázókat, öttusázókat fogadta.

A kormányfő méltatta az Európa-, és világbajnokságokon sikeresen szereplő fiatalokat.

"És legyenek bátrak a siker titkát másokkal megosztani, beleértve a sport világán kívülieket is" - hangoztatta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a győzelemnek ára van, verseny nélkül senki sem győzhet. Ez az elv nemcsak a sport világában érvényesül, hanem más területeken is.

A miniszterelnök kitüntetést adott át Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének, a nyári úszó-Eb sikeres megrendezéséért.

{{keretes_cim}}

A Magyar Vívó Szövetség elnöke nyílt levélben fordult Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez, nehezményezve, hogy a tárcavezető elfelejtette meghívni a nyári Európa-bajnokságon sikeresen szerepelt vívókat a Gyurcsány Ferenc kormányfővel közösen tartott köszöntőre.

"Az izmiri Európa-bajnokságon két arany- és két ezüstérmet szerzett vívóválogatott versenyzői nem kaptak meghívást erre a kiemelt eseményre, valamint a miniszterelnök úr még szóra sem méltatta versenyzőink és edzőink kiemelt teljesítményét" - fogalmazott Gémesi György.

A sportvezető ezzel párhuzamosan örömét fejezte ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszöntötte a nyáron sikeresen szerepelt magyar sportolókat és javasolta Lamperth Mónikának, hogy "a mostani rendezvényen nem említett, de világeseményeken elért sikeres sportolókat egy újabb rendezvényen méltó módon fogadja és ismerje el az ő sikereiket is".


Pozícióhalmozók

Az elmúlt hetekben a sport és politika összefonódása volt a téma a Magyar Olimpiai Bizottságban is. Bár több szocialista funkcionárius is képviselteti magát a testületben, idén különösen sokan támadták az 1983-tól 1989-ig főtitkárként, azóta pedig elnökként dolgozó Schmitt Pált.

A sportvezetőt három éve megválasztották a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz alelnökének, 2004 óta pedig az Európai Parlamentben is képviselő. Kritikusai elsősorban ezt róják fel neki, illetve, hogy emiatt kevésbé eredményesen tud kormányzati támogatásért lobbizni.

Emlékezetes, hogy 1999-ben a kisgazda pártelnök Torgyán József - agrárminisztersége mellett - a Fradi elnöke volt. Ennél is korábbra nyúlik vissza az MSZP-s Baráth Etele, Szekeres Imre vagy éppen Bakonyi Tibor sportéletben való szerepvállalása.

Bár az 1999-ben, Deutsch Tamás vezetésével létrejött Sportminisztérium ma már nem létezik, de ez volt az a tárca, melynek élén először próbálhatta ki politikusi kvalitásait Gyurcsány Ferenc.

Sport, politika, gazdaság: összefonódások régen és most

Magyarországon a sport és a politika kapcsolata bőven a múlt századra nyúlik vissza, a politikusok számára jó pont, ha sportolókkal mutatkozik.

A Képes Sport felelős szerkesztője szerint ennek a jelenségnek legnyilvánvalóbb példáját az ötvenes években láthatjuk, amikor a kommunista rendszer a saját felsőbbrendűségét kívánta igazolni a kapitalista országok versenyzőivel szemben elért sportsikerek által.

Thuri Gábor felidézte: ha valakinek az Aranycsapatból, vagy annak környékéről el kellett intéznie valamit, akkor Puskás Ferenc ment be Farkas Mihály honvédelmi miniszterhez, aki általában teljesítette is az aktuális kérést.

Ez érdekes szituáció, hiszen ha belegondolunk, nem Puskás részéről volt ez halált megvető bátorság, hanem Farkas Mihály örülhetett, hogy elintézhetett valamit Puskás Öcsinek - vélekedett a Képes Sport felelős szerkesztője.

Thuri Gábor hangsúlyozta: az eredményesség ma már elsősorban a gazdasági háttértől függ, így logikus, hogy politikai háttérrel is rendelkező gazdasági potentátok kerülnek a sportszövetségek élére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×