eur:
390.7
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szakmai hiba történt a műegyetemi tűz oltásakor

Szakmai hibákat állapított meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által felállított bizottság az egyetemi tűz kapcsán, ezért fegyelmi vizsgálat lefolytatására kérte a Fővárosi Tűzoltóság parancsnokát.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lőterén keletkezett tűz után nem sokkal rendelte el a vizsgálatot. A mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint az állomány felkészültségét vizsgálták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője korábban cáfolta, hogy nem voltak képzettek, nem voltak felkészültek azok a tűzoltók, akik részt vettek az oltásban. A katasztrófavédelem azonban kedden azt közölte, hogy a tűzoltók alulképzettek voltak. Tatár Attila szerint vannak olyan tűzoltók, akik nem rendelkeznek az előírt képesítéssel.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy a védőeszközök, a felszerelések, a légzőkészülékek megfelelőek voltak. Ugyanakkor az eszközök karbantartásával kapcsolatban találtak hiányosságokat. A bizottság szerint a Fővárosi Tűzoltóság híradó központja jó, azonban a tűzoltóság parancsnokának azt meg kell vizsgálnia, hogy a riasztás, a minősítés, a koordinálás hogyan járult hozzá a tragédiához, terhel-e valakit felelősség.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerint a Fővárosi Tűzoltóság parancsnokának egy belső vizsgálattal kell tisztáznia: terhel-e bárkit is személyi felelősség az eset miatt. A tűzoltók ugyanis hibáztak, amikor például nem feszítettek ki mentőkötelet, holott a szabályok szerint, ha egy pince nagyságát nem ismerik, akkor mentőkötél mellett kell végezni az oltást.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lőterén, augusztus 8-án eddig ismeretlen okból tűz keletkezett, amelynek oltása során három tűzoltó meghalt, heten füstmérgezést szenvedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×