eur:
389.51
usd:
364.84
bux:
68042.79
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi lesz a beteg gyerekekkel október után?

Négy fővárosi gyermekkórház igazgatója közös felhívásban figyelmeztetett arra, hogy a nyári kormányzati döntések miatt pár hónapon belül veszélybe kerülhet a gyermekek ellátása. Az egészségügyi miniszter egyeztet a kórházakkal az intézményeket érintő lehetséges változtatásokról, de a jelenlegi struktúra finanszírozására nincs ad több pénz.

A kórházi finanszírozás júliusban módosult, azóta a kórházi ellátásnak nem 100 százalékát, hanem csak 95 százalékát fizeti ki az egészségbiztosító.

A kórházfinanszírozási rendelet, valamint a megemelkedett energiaárak miatt a gyermekkórházak év végére a csőd közelébe kerülhetnek - mondta a Budai Gyermekkórház ügyvezető igazgatója.

"Arra kell koncentrálnunk, hogy a legsürgősebb és legakutabb eseteket el tudjuk látni. Ez a tervezhető beavatkozások további elhalasztását eredményezi" - hangsúlyozta Badacsonyi Szabolcs.

A kórház ügyvezető igazgatója hozzátette: annak is reális a veszélye, hogy ha a gyermekkórházak valóban csődbe kerülnek, akkor ellátatlanul maradhatnak gyerekek.

"A Budai Gyermekkórház októberi finanszírozása még a bérköltségeket sem fedezi teljes egészében, ezért nem tudjuk kifizetni a szállítóinkat és a közüzemi díjakat. Ha bármelyik szállító vagy közüzem kezdeményezi a felszámolásunkat, onnantól kezdve az általunk ellátott gyerekeket valaki másnak kell ellátni" - festette fel a borús jövőt Badacsonyi Szabolcs.

Molnár: erre a struktúrára nincs több pénz

Az egészségügyi miniszter közölte: tudja, hogy a gyermekkórházak nehéz helyzetben vannak, de a mostani rendszer a jelenlegi formájában nem finanszírozható tovább.

Ennyi gyerekkórházra és gyerekágyra, ilyen formában működő intézményi struktúrára nincs szükség - jelentette ki Molnár Lajos.

"Meddig lehet azt mondani, hogy nincs idő átalakulni? Éppen ezért kell a reform, amihez talán találunk pénzt is" - fejtegette a miniszter.

Molnár Lajos megerősítette: a rossz intézményi struktúra fenntartásához nem ad pénzt, hozzátéve: a teendőkről egyeztetni akar a szakmával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×