eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Combinók végtelen története

Csütörtök éjszaka ismét meghibásodott egy Combino villamos, ezért ki kellett vonni a forgalomból. Ennek apropóján felidéztük a Siemens-járművek és a fővárosi közlekedők idegrendszerének megpróbáltatásainak rövid, ugyanakkor velős történetét.

A Combinókat az utazóközönség először fizetett hirdetésekben, plakátokon láthatta. Aztán a városvezetés erőteljes reklámmal beharangozott járművei egy szép nyári napon - a budapesti úszó Európa-bajnokságra időzítve - végre megjelentek a körúton.

Azokban a kánikulai napokban a szőrszálhasogató pestiek a villamosok legnagyobb hibájaként a légkondicionálás hiányát emlegették.

A kritikusok nem sejthették, hogy ez lesz a legkevesebb, hiszen azóta a Combinók között "járvány" dúl: egyik meghibásodásból esnek a másikba, több időt töltenek a remízben, mint szolgálatban, és újabban a vandálok sem kímélik őket.

A rongálók elrettentése érdekében a városvezetés úgy döntött, hogy a jövőben csak a sötétség beálltával közlekedteti a Combinókat, és a 2001-es merényletek idején tett rendőrségi intézkedésekhez hasonló biztonsági szabályokat vezet be a védelmük érdekében.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes kijelentette: "Hihetetlenül büszke vagyok a nagykörúti járműcserére. Körülbelül olyan lesz a biztonság, mint a 2001-es merényletek után a légi közlekedésben."

A védelem költségéről nincsenek hivatalos információk.

Mi lehet a háttérben?

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője szerint azonban ismét műszaki hibára enged következtetni, hogy leállították a Combinók nappali üzemét.

Vitézy Dávid úgy véli, a BKV a rongálásokat csupán ürügyként használja a meghibásodások palástolására.

"Mi némileg ürügynek érezzük azt, hogy a rongálókra hivatkozva állították le a Combino villamosok nappali üzemét. Hát eddig az összes villamost késő este rongálták meg. Emellett a lerobbanások folyamatosak voltak. Nem lehet azt mondani, hogy azért, mert rongálják a villamosokat Budapesten, leállítjuk ennek a típusnak a közlekedését, mert ez a kép így nem áll össze" - fogalmazott Vitézy Dávid.

Közben a gyártó cég kommunikációs igazgatójának a nevét is megismerhette már az érdeklődő budapesti közönség.

Farkas Szilvia legutóbb azt közölte, hogy több Combino villamos hajtóművét kicserélik, de ennek nincs köze a villamosok korábbi meghibásodásaihoz. A Siemens egy éve beszállítót váltott, ezért cseréli ki a korábbi "mechanikus berendezéseket" - hangzik a hivatalos magyarázat.

Végül a legfrissebb hír Combino-ügyben: csütörtök éjjel 11 óra 22 perckor a 4-6-os villamos vonalán, a Nyugati téren ismét meghibásodott egy szerelvény. A villamost ki kellett vonni a nagykörúti forgalomból - közölte a BKV fődiszpécsere.

A Fidesz független vizsgálatot kér

A fővárosi Fidesz-frakció független vizsgálóbiztos kinevezését kéri a főpolgármestertől a Combino villamosok folyamatos meghibásodása miatt - mondta el az InfoRádióban Wintermantel Zsolt frakcióvezető-helyettes.

Az InfoRádió keresi az ügyben Demszky Gábort.

"Kérem, sőt felszólítom Demszky Gábort, szólaljon végre meg, mint Budapest első számú vezetője és a Combino ügy vélhető siettető embere, és adjon magyarázatot a történtekre" - tudatta közleményében Tarlós István, a Fidesz támogatásával induló független főpolgármester-jelölt.

Hozzátette: alig valószínű, hogy a "véletlen hiba" teóriája és a konok hallgatás tovább tartható.

A zagyvakampány után mindenkinek tetszeni fog

Vajda Pál főpolgármester helyettes szerint a fővárosi fideszes képviselők a Combino villamosok beszerzésével kapcsolatban minden dokumentumot ismerhetnek, így értelmetlen a felvetésük. Mint mondta, az ellenzéki párt emberei benne voltak a tenderbizottságban, valamint a BKV felügyelő bizottságában is.

Szerinte, ha vége lesz a választási "zagyvakampánynak", mindenki látni fogja, hogy a villamosok igen korszerűek. Hozzátette: amikor a Volvo buszokat üzembe helyzeték, az első hónapban 160 meghibásodás történt, mégsem voltak ezzel tele az újságok, mert nem volt kampány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×