Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Borsik: a kormány egyszer már felrúgta a béralkut

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kapták meg időben a kormány konvergencia programjának tervezetét a szakszervezetek, amelyek a munkavállalók képviseletében kedden délután zárt ajtók mögött egyeztetnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a kormány egyszer már felrúgta az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született béralkut, ezért az érdekképviseletek most is ettől tartanak.

A miniszterelnök ígérete alapján már sokkal korábban meg kellett volna kapniuk a szakszervezeteknek a teljes tervezetet, ehhez képest még hétfőn is csak egy 17 oldalas, a keddi tárgyalást előkészítő konvergencia-anyagot kaptak - hangsúlyozta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

A kormány most azt ígéri, péntekre kapják meg a végleges anyagot a szakszervezetek, így egyetlen hétvégéjük lesz felkészülni az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris nyilvános ülésére - jegyezte meg Borsik János, aki nem tartja kizártnak, hogy az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós feszültség miatt nem készült el eddig a végleges anyag.

A szakszervezeti vezető az előzetes tájékoztató ismeretében azt emelte ki: nem látja a harmonizációs törekvéseket a Nemzeti Fejlesztési Terv, a megszorító csomag és a konvergenciaprogram között, pedig az előkészítés ezen fázisában már ezeknek látszaniuk kellene.

Feszültségek

Borsik János problémásnak látja a reálkeresetek várható alakulásáról szóló erőjelezést is, amely szerint jövőre 1,7 százalékkal esnének a reálkeresetek, 2008-ban pedig szinten maradnának. A szakszervezeti vezető szerint ez komolyan megterheli az őszi bértárgyalásokat.

Mivel a kormány idei intézkedéseivel - amelyekkel szeptember 1-jével 2,5 százalékkal, január 1-től pedig újabb 1 százalékkal csökkenti a magyar munkavállalók nettó keresetét - felrúgta az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tavaly született béralkut, az érdekképviseletek attól tartanak, hogy ez jövőre is megtörténhet. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak az ügyben - mondta Borsik János.