eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy kislány is meghalt a viharban, Demszky vizsgálatot akar

Három ember, köztük egy 12 éves kislány halt meg a vasárnapi esti budapesti viharban - közölte az InfoRádióban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentőautók száznál több sérültet szállítottak kórházba. Közülük több mint harminc állapota súlyos. Demszky Gábor főpolgármester szerint a tragédia megelőzhető lett volna.

Előre jelezték, hogy jön a vihar

A vihar - amelynek lehetőségére az Országos Meteorológiai Szolgálat már délelőtt figyelmeztetett - néhány perccel este kilenc óra, a tűzijáték megkezdése után tört ki.

Óránkénti nyolcvan-száz kilométeres széllökések zúdultak a fővárosra, a tűzijáték megtekintésére összegyűlt emberek között pánik tört ki.


A Nexus Reklámügynökség Kft. által szervezett tűzijátékot ennek ellenére nem szakították félbe.

Pánik az utcákon

A Lánchídnál a híd alatti alagútba menekültek az emberek.


Menekülö emberek a tüzijáték után (képgaléria)

Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél összegyűlt tömegben néhány perc alatt pánikot okozott a hirtelen jött vihar; az emberek futva menekültek Pest belvárosa felé.

A felhőszakadás elöl a tömeg kapualjakba, buszmegállókba és aluljárókba menekült, az utcát törmelék és bokáig érő víz árasztotta el. Több helyről üvegcsörömpölés hallatszott, ahogyan a széllökések betörtek több kirakatot, ezért sokan - köztük kisgyermeküket féltő szülők - a falakhoz lapultak, mert nem mertek tovább menni. Az eső és a szél csak a tűzijáték vége felé hagyott alább.


Gyerekeket mentettek

A pánik miatt nagyon sok gyermek elsodródott szülei mellől, a rendőrök próbálnak segíteni felkutatásukban a kétségbeesett szülőknek.


Az InfoRádió munkatársa is tanúja volt annak, ahogy tűzoltók a tömegből, és a helyenként bokáig érő vízből kisgyerekeket, csecsemőket mentettek ki.

Két ember a budai alsó rakparton vesztette életét. Itt egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira - mondta el az InfoRádiónak Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Hozzátette: a pesti oldalon egy idős nő halt meg - egyelőre nem tudni, hogy sérülés, vagy rosszullét miatt.


Menekülő emberek a tüzijáték után (képgaléria)

A leggyakoribb sérülés a csonttörés és agyrázkódás volt. Sokak testébe üvegszilánkok fúródtak. Egy embert pedig villámcsapás ért.

A mentőszolgálat összesen 40 autóval szállította öt budapesti kórházba a sérülteket. Mintegy százötven mentős dolgozott a vihar után.


A fővárosi mentők segítségére vidékről is érkeztek szakemberek. A tűzijáték kezdetén 12 mentőautó volt a budapesti helyszíneken.

Győrfi Pál elmondta, hogy a tűzijáték kezdete előtt tíz perccel a rendőrség értesítette a mentőszolgálatot, hogy heves vihar közeledik a főváros felé.

Leszakadt a népligeti autóbusz-pályaudvar teteje is. Senki sem sérült meg, de a várakozó autóbuszok megrongálódtak.

Hajók ütköztek össze, emberek tűntek el

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy a Dunán vasárnap este elsüllyedt kishajó öt utasa közül három embert sikerült kimenteni. Így jelenleg két embert tekintenek eltűntnek, őket tovább keresik.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: hajnal háromig 240 bejelentés érkezett a tűzoltósághoz.

Az esetleg fel nem robbant pirotechnikai eszközökről Molnár Péter azt mondta: előfordulhat, hogy valaki ismeretlen szerkezetet talál. Ebben az esetben értesítse a rendőrséget vagy a tűzszerészeket.

Gyurcsány hétfő reggel nyilatkozik


Menekülő emberek a tüzijáték után (képgaléria)

Danks Emese kormányszóvivő a Hír TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy "a minisztériumok teszik a dolgukat", Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várhatóan hétfő reggel, a pontos adatok ismeretében nyilatkozik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese, Molnár László elmondta, hogy a várható viharról csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kért tájékoztatást, a budapesti tűzijáték szervezői nem.

Reggelre helyreállt a vasúti forgalom

Reggelre helyreállt a megszokott forgalom a vasútvonalakon - közölte a MÁV szóvivője.

Kavalecz Imre az InfoRádióban elmondta: már Pécel és Rákos között is járnak a szerelvények, ott felsővezeték-zárlat okozott gondot.

Hangsúlyozta: a Déli Pályaudvar és Kelenföld között egy vágányon közlekednek a vonatok.

A szóvivő hozzátette: a rákosrendezői vonalon dízelmozdonyokat állítottak forgalomba.

A Keleti pályaudvaron is problémát okozott a szél: a főbejárat előtti lépcsőre zuhant két nagy méretű ablaktábla.


A balesetben senki nem sérült meg, de a rendőrség lezárta a helyszínt - mondta a szóvivő.

A Sándor-palota is megrongálódott

{{keretes_cim}}

Fel nem robbant pirotechnikai eszközöket keresnek a tűzszerészek Budapesten a vihar után. Emiatt a rendőrség lezárta egyebek között a Lánchidat, a budai Alagutat, a Gellért-teret és a Hegyalja út egy részét.
A tűzijáték megkezdése után kitört vihar több, működésbe nem lépett rakétát, bombát sodorhatott a házak közé.

A köztársasági elnök hivatalának otthont adó Sándor-palotát és a mellette lévő épületeket rongálta meg a vasárnap esti vihar a budai Várban.

A Sándor-palota teteje csak kisebb mértékben rongálódott meg, a Várszínházban és a volt honvéd parancsnokság - amúgy is romos - épületében azonban komolyabb károk keletkeztek.

Meg nem erősített jelentések szerint több sérültet szállítottak el a helyszínről, ahol a romeltakarítási munkálatokat Sólyom László köztársasági elnök is megtekintette.

Demszky felelőst keres


Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság éjszakai ülése után az InfoRádiónak azt mondta: a tragédia nem következett volna be, ha a szervezők a meteorológiai szolgálat 20 óra körül kiadott jelentése után lemondták volna a tűzijátékot, ezért vizsgálatra van szükség.

Demszky Gábor szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságot nem terheli felelőség a történtekért.

Hangsúlyozta, hogy a főváros nem állíthatja le a tűzijátékot, mert az nem fővárosi rendezvény. A főpolgármester szerint óriási károk érték Budapestet.

A vihar a főváros környékét sem kímélte

Budapest környékén is sokfelé károkat okozott az esti vihar. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: Érden, Dabason és Gödöllő környékén a nagy szél miatt az útra dőlt fákat távolították el.

Kővári Tibor hozzátette: több helyen pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×