Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gázártámogatás: a nyugdíjasok kimaradnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nyugdíjasok is, a nagycsaládosok is elégedetlenek az új gázártámogatási rendelettel. A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy ezeket a rétegeket szociális alapon is segíti. Ennek ellenére a nyugdíjasoknak egyáltalán nem jár kiegészítő támogatás, míg majdnem 70 ezer nagycsalád is kimarad belőle.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter június 28-án jelentette be, hogy az eddigieknek megfelelően augusztustól a nyugdíjasok továbbra is kapnak szociális gázártámogatást.

A rendelet egy nappal később született, a miniszter bejelentése ellenére azonban a nyugdíjasok mégis kimaradtak a kedvezményezettek köréből.

Mégsincs támogatás?

A Nyugdíjas Polgári Egyesület elnöke szerint nem először fordul elő, hogy a kabinet félretájékoztatja a közvéleményt. Aszódi Pál hozzátette: az időseknek csak 2500 forintos távhőszolgáltatási díj jár.
 
A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke pedig azt kifogásolta, hogy a mintegy 170 ezer nagycsalád egyharmada sem részesül a kedvezményből.

Szabó Endre szerinte a támogatási rendszer főleg azokat sújtja, akiknél az egy főre jutó jövedelme alig haladja meg a támogatás feltételéül szabott maximum 51.600 forintot.

Rájuk nem vonatkozik a rendelet

Nem vonatkozik az új szociális gázár-támogatási rendszer a nyugdíjasokra - erősítette meg a kormányszóvivő. Danks Emese az InfoRádióban hangsúlyozta: csak a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők tartoznak a támogatotti körbe. Az idősek továbbra is a fogyasztásalapú kompenzációban részesülhetnek, mint mindenki más.

A szóvivő emlékeztetett arra: a szociális támogatás többletpénzt jelent, évi 1500 és 3000 köbméter között havi 833, 3000 és 5000 köbméter között pedig havi 3833 forintot kapnak átlagosan az érintettek. Hozzátette: az új rendszer mintegy 187 ezer családra vonatkozik.