Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közalkalmazotti bérekért aggódnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aggódnak a közintézményi dolgozók a közalkalmazotti bértábla megszüntetése miatt; versenyfelügyeleti vizsgálat a villamosenergia-szektorban. Lapszemle.

A Népszabadság írja, hogy több mint hatszázezer közintézményi dolgozó aggódik a közalkalmazotti bértábla megszüntetése miatt. A döntést a kormány augusztusra tervezi, de az új bérezési rendszer normaszövege sem készült még el.

A kormány arra hivatkozik, hogy meg akarja szüntetni a mai merev, a teljesítményt kellőképp el nem ismerő foglalkoztatási rendszert a közszférában is. Egy rugalmasabb, alapvetően bértömeg-gazdálkodáson alapuló konstrukciót akar bevezeti a közoktatásban, az egészségügyben, valamint a szociális és kulturális intézményeknél.

A Magyar Nemzet arról tájékoztat, hogy versenyfelügyeleti vizsgálat lett a vége a Gazdasági Versenyhivatal villamosenergia-szektorban lefolytatott vizsgálatának. A hatóság az utóbbi években piacra lépő szereplők kivételével minden hazai szolgáltató piaci magatartását megvizsgálja.

A közlemény szerint nem zárható ki, hogy a közüzemi áramszolgáltatók a közüzemből kilépni kívánó fogyasztóikkal szemben olyan feltételeket alkalmaznak, amelyek hatására a fogyasztók a szolgáltató tulajdonosi érdekkörébe tartozó kereskedőt választották, illetve felmerült, hogy egyes közüzemi fogyasztók részére olyan egyedi feltételeket kínáltak, amelyek célja, hogy azok ne lépjenek ki a közüzemi körből.