eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Amikor Kovács egyenlőbb Kovácsnál

A sporttörvény lehetőséget ad arra, hogy az év végéig érvényben maradhassanak a sportolók színlelt vállalkozási szerződései, függetlenül attól, hogy az év közepén lejárt az erre vonatkozó moratórium. Kolláth György alkotmányjogász szerint jogszerűtlenül jár el az a munkaügyi ellenőr, aki büntetni kívánja ilyen esetekben a sportegyesületeket. A szakértő szerint a megoldást egy átalányadó bevezetése jelenthetné, mind a sportolók mind például az orvosok esetében.

A ma is hatályban lévő sporttörvényt 2004-ben fogadták el. Ez három év moratóriumot adott arra, hogy a profi sportolókra vonatkozó szerződések munkaszerződéssé váljanak - mondta az InfoRádióban Kolláth György.

A törvény kidolgozásában is részt vett alkotmányjogász emlékeztetett: a legjobban fizetett sportolók ma nem munkaviszonyban, hanem számlás foglalkoztatással sportolnak.

A magyar sportnak öt hónapja van

Ami július elseje óta például az orvosok esetében komoly gondot jelent - jelesül az, hogy a számlás szerződések megszűnése miatt komoly fizetéskieséssel kell számolniuk - az öt hónap múlva rázuhan a magyar sportéletre - figyelmeztetett Kolláth György.

Az alkotmányjogász attól tart, hogy a sportklubok nem készültek fel erre a váltásra.

Addig is a sporttörvényben megszabott moratórium érvényes, amely felülírja a munka törvénykönyvét. Utóbbi természetesen vonatkozik a sportolókra is, de más kérdésekben is vannak kivételek: a sportolóknál például hétvégén vannak a versenyek, utazniuk is kell - nagyon sok olyan sajátosság van a sportoló munkaviszonyában, amelyekre törvényhozási felhatalmazás van.

Nem alkotmányossági probléma

Kolláth György hangsúlyozta, hogy a munkaügyi ellenőr jogszabálysértően jár el, ha idén megbírságolja a klubot vagy a versenyzőt a színlelt szerződés miatt.

A jogász szerint nem jelent alkotmányossági problémát az orvosok és a sportolók megkülönböztetése, mert csak az azonos csoportba sorolhatók közötti, alkotmányos ok nélküli megkülönböztetés számít diszkriminációnak.

Kolláth Gábor úgy vélte: az az igazán fontos kérdés, hogy mikor építi ki az állam azt az intézményes rendszert, amely megteremti a törvényes rendet és megszünteti a "bújócskázást".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×