Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Még azt sem tudjuk, ki fog minket kirúgni\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A köztisztviselői kar még szinte semmit nem tud a tervezett 20 százalékos minisztériumi leépítésekről. A szakszervezeti vezetők szerint az egyeztetéseken is csak az derült ki, hogy teljes a káosz a miniszterelnök által bejelentett javaslat körül.

A szakszervezetek jogkövető magatartást várnak a kormánytól a tervezett létszámleépítés során. Az érintett tárcák érdekképviseleti szervezetei nem sztrájkolnak, de számonkérhető megállapodást szorgalmaznak a kormánnyal.

A szakszervezeti képviselők közölték: a kormány a központi közigazgatás legnagyobb létszámleépítésére készül, ami ellen a minisztériumi szakszervezetek egységesen lépnek fel.

Reichenberger János, a kulturális tárca szakszervezeti elnöke kaotikusnak ítélte a helyzetet, és azt mondta: követelni fogják, hogy a kormány tartsa be a munkavállalói érdekképviseleteket megillető jogosítványokat, és adjon előzetes tájékoztatást a tervekről.

A szakszervezetek élni akarnak véleményezési jogukkal. A vezető sérelmezi, hogy miközben az érintett köztisztviselők sorsa bizonytalan, magasrangú állami vezetők már felvehették milliós végkielégítésüket.

Michalkó Péter, a Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a köztisztviselői kar ellen komoly hecckampány kezdődött, főleg liberális politikusok részéről.

"A köztisztviselői kart bűnbakként állítják be a magyar gazdaság jelenlegi problémáival szemben. Józan elemző nem mondhatja azt, hogy most kétezer köztisztviselő elküldésével megoldódik az ezermilliárdos költségvetési hiány" - hangsúlyozta.

Szerinte a keddi megbeszélés konklúziója az, hogy "abszolút káosz van", senki, semmit nem tud. "Igazából még azt sem tudjuk, ki fog minket kirúgni" - mondta a szakszervezeti vezető.