eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az állam évtizedes jogsértése

Az InfoRádió értesülései szerint a svájci alvószámlák ügyét addig nem rendezi az állam, amíg az ügyben indított első per le nem zárul. Az államot egy pécsi professzor perelte be annak érdekében, hogy hozzájusson az örökségéhez. Az első tárgyalás június közepén lesz.

Az első igényt még 1997-ben nyújtotta be egy állampolgár, ő azóta nem jut hozzá az összeghez. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint az állam jogot sért azzal, hogy több éve nem rendezi a kérdést.

Takács Albert az InfoRádióban azt mondta: az új kormány megalakulása után néhány héttel ismét megkeresi a pénzügyminisztert az ügy rendezése érdekében.

Az ombudsman helyettese már tavaly levelet küldött a Miniszterelnöki Hivatalnak, a MEH akkor azt közölte, hogy vizsgálja az ügyet. Az intézmény még nem találta meg a megfelelő bizonyítási módját a jogosultság eldöntésének, azaz, hogy melyik túlélőt illeti a számlán lévő összeg.

Az örökösök így feltehetően a jegybanki alapkamattal megnövelt összegre számíthatnak. Takács Albert szerint nincs ok a bírósági ítéletre várni, az állam fizetési kötelezettsége ugyanis nem kérdés. Arra azonban számítani kell, hogy amíg fel nem áll az új, végleges kormány, addig semmilyen előrelépés nem lesz az ügyben.

Az állampolgári jogok általános helyettese ezt követően még néhány hetet ad a Pénzügyminisztériumnak az ügy rendezésére, ha ez alatt sem történik semmi, újra felkeresi a kormányzatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×