eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gazdaságpolitika helyett reklámszlogenek

Magyarország az elmúlt pár évben elvesztette versenyképességét. A gazdaságban kiszámíthatatlanság uralkodik, a vállalkozók nem tudják, hogy milyen forintárfolyamon tervezhetnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Karsai Béla, a Karsai Műanyagtechnika Holding Rt. elnöke.

Versenyképességi problémákkal küzdenek a magyar cégek, aminek egyik oka a magyar gazdaságban uralkodó kiszámíthatatlanság, a forint árfolyam ingadozása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Karsai Műanyagtechnika Holding Rt. elnöke.

Karsai Béla ezzel párhuzamosan úgy vélte, hogy problémák vannak az állami bürokráciával is. A vállalkozó utalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy 2005 elején, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában elmondott beszédében, melyben a kormányfő felszólította a cégeket, hogy vegyenek példát hatékonyságban az államigazgatásról.

Át kellene alakítani az állami közigazgatást

Karsai Béla ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy például Ausztriában egyharmaddal kevesebb állami alkalmazott dolgozik. A Karsai Műanyagtechnika Holding Rt. elnöke úgy vélte: Magyarországon magas a társadalombiztosítási járulék, ugyanakkor az adófizetők mégsem kapják meg az őket megillető szolgáltatást. A vállalkozó szerint éppen ezért az állami közigazgatás megérett az átalakításra.

A Karsai Műanyagtechnika Holding Rt. elnöke úgy vélte, hogy az adórendszer is megérett a változtatásra, mert ha a jelenlegi rendszer megmarad, akkor például Szlovákiával szemben nagyon nagy lesz Magyarország hátránya.

Változtatni a támogatási rendszeren

Karsai Béla úgy vélte: fontos lenne, ha a nemzeti tőke képes lenne arra, hogy külföldi vállalatokat felvásároljon. "Ki kellene lépni országhatárokon túlra és megnézni, hogy a magyar cégek más gazdasági környezetben milyen eredményeket tudnak elérni" - vélekedett.

A Karsai Műanyagtechnika Holding Rt. elnöke a készülő kormányprogramról szólva elmondta: a gazdasági szereplők azt várják tőle, hogy az eddigitől eltérő támogatási rendszert alakítson ki.

"Fel kellene cserélni az arányokat, ugyanis a magyar tulajdonú cégek eddig csupán a támogatások (pl. kutatásfejlesztés, zöldmezős beruházás) töredékét kapták, mint a Magyarországon dolgozó nemzetközi cégek" - tette hozzá Karsai Béla, aki azt mondta, hogy az Európai Unió is a nemzeti iparpolitikát támogatja, nem pedig a külföldi vállalatok megtelepedését.

Reklámszlogenek, felmérés nélkül

"A gond ott van, hogy nagyon spontán, ötletszerű az állami tervezés, ami nem használ egy tartós iparpolitikának. Fel kellene mérni, hogy a magyarok mire alkalmasak. Inkább csak reklámszlogeneket lehet hallani, hatékony előzetes felmérés nélkül" - közölte a Karsai Műanyagtechnika Holding Rt. elnöke.

Karsai Béla szerint az európai uniós támogatások is végesek, így nagyon nem mindegy, hogy mely területre költjük el az így lehívható összegeket.

Elvesző versenyképesség

A vállalatvezető szerint a gazdaság sok vezetője arculcsapásként élné meg, ha a megszorításokat csak rájuk terhelnék, például járulékemelés formájában.

Ugyanakkor a költségvetés rendbetételére szükség van, mert az elmúlt években erőn felül vállalt az ország, az európai uniós támogatások felhasználásához pedig saját erő is szükséges - tette hozzá Karsai Béla.

Az üzletember felhívta a figyelmet arra, hogy a megszorítások közepette nem igazán érdemes beruházni; a bizonytalan környezet, az emelkedő kamatok mellett pedig nehéz lesz a magyar cégeknek megőrizni a versenyképességüket.

A magyar cégek versenyképessége azonban már sokat romlott az elmúlt években, csökkent a nyereségük, és ez állandósította a tőkeszegénységüket, ennek következtében nem tudnak megújulni - hangsúlyozta a Karsai Műanyag Technika Holding Rt. elnöke.

Célzott támogatásokra lenne szükség

A vállalatvezető szerint ezen úgy lehetne segíteni, ha a nemzeti tulajdonú cégeknek célzott támogatásokat biztosítanak.

Karsai Béla ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon meg kell gondolni a döntéseket, először ezek hatásait kell elemezni, és csak utána cselekedni.

Sok olyan beruházás van, amelyet jó lenne ugyan megtenni, de nincs értelme, mert csak nagyon lassan térül meg - tette hozzá.

Sok diplomás, kevés szakmunkás

Az üzletember úgy látja: az államnak, az önkormányzatoknak és a gazdasági önkormányzatoknak, a kamaráknak jobban együtt kellene működniük, így a gazdaság jobban működne, és több forrás jutna az oktatás és az egészségügyre is.

Karsai Béla nagy hibának tartja, hogy a kötelező kamarai tagság megszüntetésével lefejezték a kamarákat, holott például az oktatásban nélkülözhetetlenek.

Eljutottunk oda, hogy sok az elhelyezkedni nem tudó diplomás, viszont nem tudunk kit beállítani a CNC-esztergagép mellé - ecsetelte a helyzetet a Karsai Műanyag Technika Holding Rt. elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×