Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz és a KDNP nem fogadta el a választási beszámolót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt képviselői nem fogadták el a választások lebonyolításáról szóló belügyminiszteri beszámolót. A két ellenzéki frakció ugyancsak nemmel voksolt az Országos Választási Bizottság elnökének beszámolójára.

Balsai István (Fidesz) azt mondta: a választások eredményét elfogadják, a lebonyolításról szóló kormányzati beszámolót azonban nem.

Az ellenzéki politikus a beszámolót hiányosnak nevezte. Mint mondta: a többi mellett nem kapott választ arra, miként fordulhatott elő, hogy pártja nem kapott adatokat arról, hányan adtak le szavazatot lakóhelyüktől távol a második fordulóban.

A politikus kifogásolta, hogy Borsod megye 9. választókerületében annak ellenére nem számláltak újra csaknem 180 érvénytelen szavazatot, hogy a mandátumszerző csak három vokssal előzte meg a fideszes indulót.


Győr egyik választókerületében pedig figyelembe vették a külképviseletekről érkező voksokat, holott az azokat szállító urna nyitva érkezett meg - tette hozzá.


Lamperth Mónika belügyminiszter kijelentette: a kifogásolt ügyeket valamennyi jogorvoslati szerv megtárgyalta.

Kijelentette, hogy a távolszavazás szabályai az elmúlt 16 évben nem változtak, erről a Fidesz belügyminisztere is a mostani eljárással megegyező rendeletet adott ki.

Lamperth Mónika szerint az ellenzéki politikus szavainak akkor lenne hitele, ha beszélt volna a szerverfeltörésről vagy a gyulai adatrögzítésről is.

Az Országos Választási Bizottság elnökének beszámolójával kapcsolatban az ellenzéki felszólaló azt kifogásolta, hogy nem tett jobbító javaslatokat a választás lebonyolítására.

Szigeti Péter válaszában kijelentette: az OVB nem jogalkotó szerv.