eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Épül a metró, káosz a Gellért téren

Május 15-én kezdik építeni a 4-es metró Gellért téri állomását - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. Ezzel együtt négy állomás kialakítását kezdik meg ebben a hónapban Dél-Budán.

A Gellért téri metróállomás jövő hét hétfőn kezdődő kialakításának első ütemében lezárják a Műegyetem előtti felső rakpartot.

Demszky Gábor hozzátette, lezárják az egyetem előtti parkoló egy részét is. Az Etele téri végállomásról a nyár végén induló fúrópajzs, jövő év végére ér a Gellért térre. Addigra el kell készülnie a résfalazási technológiával épülő megállónak, amely a tervek szerint 30 méter mélyen lesz.

Szeptember végétől részben közlekedhetnek

A résfalazó gépek a közműkiváltások után, június elején érkeznek meg a Gellért térre. Ha a résfalak a helyükre kerültek, és elkészült a födém, szeptember végétől kétszer egy sávon közlekedhetnek ismét autók a Műegyetem rakparton.

A fúrópajzs által kitermelt földet eleinte az Etele téri végállomástól szállítják el teherautókkal. Azonban, ha a pajzs elér a Dunáig, és továbbhalad, a Fővám tér irányába, már a Gellért térről szállítják el a földet hajókkal.

A környéken fakadó termálvizek védelmében a Gellért téren építenek egy 250 méter mély figyelőkutat, hogy az építések ideje alatt folyamatosan ellenőrizhessék a hévizek állapotát.

A tömegközlekedést nem érinti

Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az idei metróépítési munkák nem érintik a város tömegközlekedését.

Ebben az esztendőben a 4-es metró építése miatt semmilyen tömegközlekedési korlátozás nem lesz. Ez alól egy pici kivétel mégis van, hiszen amikor a Móricz Zsigmond körtéri állomásszerkezet épül a hatos villamosnak, akkor a Fehérvári úton közlekedő villamosok az SZTK-ig fognak csak közlekedni.

Aba Botond hozzátette, hogy a végállomás kialakítása várhatóan nyár végén kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×