Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Épül a metró, káosz a Gellért téren

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Május 15-én kezdik építeni a 4-es metró Gellért téri állomását - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. Ezzel együtt négy állomás kialakítását kezdik meg ebben a hónapban Dél-Budán.

A Gellért téri metróállomás jövő hét hétfőn kezdődő kialakításának első ütemében lezárják a Műegyetem előtti felső rakpartot.

Demszky Gábor hozzátette, lezárják az egyetem előtti parkoló egy részét is. Az Etele téri végállomásról a nyár végén induló fúrópajzs, jövő év végére ér a Gellért térre. Addigra el kell készülnie a résfalazási technológiával épülő megállónak, amely a tervek szerint 30 méter mélyen lesz.

Szeptember végétől részben közlekedhetnek

A résfalazó gépek a közműkiváltások után, június elején érkeznek meg a Gellért térre. Ha a résfalak a helyükre kerültek, és elkészült a födém, szeptember végétől kétszer egy sávon közlekedhetnek ismét autók a Műegyetem rakparton.

A fúrópajzs által kitermelt földet eleinte az Etele téri végállomástól szállítják el teherautókkal. Azonban, ha a pajzs elér a Dunáig, és továbbhalad, a Fővám tér irányába, már a Gellért térről szállítják el a földet hajókkal.

A környéken fakadó termálvizek védelmében a Gellért téren építenek egy 250 méter mély figyelőkutat, hogy az építések ideje alatt folyamatosan ellenőrizhessék a hévizek állapotát.

A tömegközlekedést nem érinti

Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az idei metróépítési munkák nem érintik a város tömegközlekedését.

Ebben az esztendőben a 4-es metró építése miatt semmilyen tömegközlekedési korlátozás nem lesz. Ez alól egy pici kivétel mégis van, hiszen amikor a Móricz Zsigmond körtéri állomásszerkezet épül a hatos villamosnak, akkor a Fehérvári úton közlekedő villamosok az SZTK-ig fognak csak közlekedni.

Aba Botond hozzátette, hogy a végállomás kialakítása várhatóan nyár végén kezdődik.