eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Mladic-ügy miatt lemondott a szerb kormányfőhelyettes

Belgrádban bejelentette lemondását Miroljub Labus szerb miniszterelnök-helyettes, miután az Európai Unió megszakította a társulási tárgyalásokat Szerbiával.

A közösség azután döntött így, hogy a megszabott határidőre sem sikerült őrizetbe venni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg volt vezérkari főnökét.

Miroljub Labus a szerb nép elárulásának nevezte, hogy a belgrádi kormány képtelen volt letartóztatni és kiadni a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnök miatt körözött volt tábornokot.

A brüsszeli döntés ismertetésekor az Európai Unió bővítési biztosa azt mondta: Szerbiának be kell bizonyítania, hogy bárkit bíróság elé állít, akit súlyos bűnökkel vádolnak.

Olli Rehn azt is közölte: tárgyalt Carla Del Pontéval, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével, aki negatívan értékelte Belgrád együttműködését.

Demokratikus ellenőrzés szükséges

Amint Szerbia teljes mértékben együttműködik a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel, az Európai Unió azonnal folytatja vele a társulási tárgyalásokat - mondta el az InfoRádiónak a bővítési biztos szóvivője.

Nagy Krisztina kiemelte: Belgrádnak be kell bizonyítania, hogy a hadsereg és a titkosszolgálatok demokratikus ellenőrzések alatt állnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×