Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha nem lesz reform, lép a jegybank?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A piac ugyan még nem változtatna a jegybanki alapkamaton, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa ennek ellenére már a következő hónapban kamatemelésről dönthet, ha az új kabinet nem indítja el a várva várt reformintézkedéseket.

A Népszabadság arról ír, hogy a piaci várakozás szerint még nem változtat a hatszázalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, ugyanakkor a Reuters hírügynökség áprilisi felmérésében részt vevő elemzők többsége szerint a következő hónapokban már kamatemelésről dönthet a testület, ha az új kormány nem jelent be deficitcsökkentő programot. A megkérdezett 18 elemző fele úgy gondolja, hogy - ebben az esetben - még szeptember előtt félszázalékos kamatemelésre szánja el magát a monetáris tanács. A többség szerint ugyanakkor az év végére ismét 6 százalékra mérséklődik majd az alapkamat.

A lap arról is beszámol, hogy legalább egymillió font - azaz 382 millió forint - bevételt könyvelhettek el a Visa és a Mastercard hitelkártyák üzemeltetői abból a 74 millió fontból, amely a 2004 karácsonyi cunami utáni héten érkezett be a brit segélyszervezetek számláira. A tranzakciós díj ebben az esetben ugyanis a számlatulajdonost terheli. Míg a kártya birtokosának általában a készpénzkivéttől kell tartózkodnia, mert magas a kezelési költség (e sorok írójának belga ING-kártyájával például tíz százalék), a kereskedőket és a szolgáltatókat a több százalékra rúgó tranzakciós díj rettenti el.

A Magyar Nemzet cikke szerint bár a Fővárosi Főügyészség vizsgálata még nem fejeződött be, újabb fordulattal gazdagodott a tavaly februárban kipattant ferihegyi telekbotrány. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. új vezetése döntött, hogy a szállítmányozási központ, azaz a cargobázis felépítéséhez nincs szükség újabb területek megvásárlására. Ez pedig azt jelenti, hogy a még állami tulajdonban lévő társaság menedzsmentje által tavaly a piaci értéknél lényegesen magasabb áron, 4,7 milliárd forintért megvásárolni kívánt terekre gyakorlatilag nem volt szüksége a cégnek.

A lap arról is beszámol, hogy egyedül a vezetés kereseti szintjét nem befolyásolja negatívan, hogy a MÁV az elmúlt négy évben csaknem megháromszorozta adósságát. Míg a társaság takarékossági szempontokból például kiszállt a vasutasóvodák fenntartásából, "reformja" pedig tizenegyezer vasutas elbocsátásából, illetve kiszervezéséről szól, legutóbb még a veszteséges leányvállalatok vezetőinek jutalmazásáról született döntés, ami minden esetben milliós összeget jelent.

A Világgazdaság írása szerint számos cég már komolyan készül a szeptembertől hatályba lépő lobbitörvény alkalmazására. Ezért, de különösen amiatt, hogy a jogszabály tanulmányozása során számos értelmezési kérdés felmerült, hasznos lenne, ha mielőbb megjelenne a törvény végrehajtási rendelete - mondta Szili Márta, a Joint Venture Szövetség ügyvezető igazgatója. A szövetség aktívan figyelemmel kísérte, észrevételezte a törvény megalkotását, és most, az igazságügyi tárcával folytatott konzultáció alapján igyekszik elősegíteni annak gyakorlatát is.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy az első negyedéves adatok alapján több mint kétszer annyi alkalommal foglalt le valamit a jövedéki termékkörben a vámhatóság, mint 2005 első három hónapjában. Akkor 10,7 idén pedig 23,4 ezres esetszámról számoltak be. A felderítések és a lefoglalt árumennyiség elsősorban a cigarettánál nőtt, így ez dominálja az összes ellenőrzést.