eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Német aknagránátokat találtak Újbudán

A második világháborúból származó német aknagránátokat találtak a főváros XI. kerületében - mondta el az InfoRádióban Szalai Attila tűzszerész.

A fegyvereket egy építkezés földmunkái során találták meg Újbudán, a Somlói úton.

Az első két gránátot egy földmunkagép fordította ki a földből, a kiérkező tűzszerészek még további tizenötöt találtak - közölte Szalai Attila tűzszerész.

A robbanószerkezetek lakóházakat nem veszélyeztettek, útlezárásra nem volt szükség; a gránátokat a központi gyűjtőbe szállítják.

A tűzszerész százados hozzátette: a gránátok és azok gyújtószerkezetei is oxidálódtak és korrodálódtak, így különösen veszélyesek.

Szalai Attila kitért arra is, hogy a gránátok tárolt állapotban maradtak meg, minden bizonnyal egy utánpótlás-konténerben dobták le őket.

Fél kiló TNT darabonként

A második világháborúban a német hadsereg több olyan aknavető-típust is használt, amely 81 mm-es aknagránáttal tüzelt.

Ezek közül legnagyobb számban a "81 mm Granatwerfer 34"-es közepes aknavetőt alkalmazták. Az 56 kg-os fegyver 2.400 méter lőtávolsággal rendelkezett, és többféle gránátot tudott kilőni.

A 81 mm-es gránátok átlag 3.5 kg-osok és 500 gramm TNT-t tartalmaznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×