eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre hosszabb szakaszon védekeznek az árvíz ellen

Már csaknem 731 kilométer hosszú folyószakaszon kellett elrendelni a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültséget az országban. A magyarországi folyókat több mint 3100 kilométer hosszan figyelik a vízügyi szakemberek. Eddig 374 embert kellett kitelepíteni.

374-en otthon nélkül maradtak

Harmadfokú a védekezés a Duna több szakaszán - egyebek mellett Szentendrénél -, a Mosoni-Dunán, a Rábán, a Rábcán és a Marcalon. Kelet-Magyarországon is több helyen kellett elrendelni a legmagasabb árvízvédelmi készültséget, a többi mellett a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Hernádon, a Bodrogon, a Hortobágy-Berettyón illetve a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön.
Országszerte összesen csaknem 3100 kilométeren tartanak fenn készültséget. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivővje azt mondta: összesen 374 embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és bevíz miatt.

Szigetzárak Budapesten

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Duna áradása miatt Budapesten lezárták a Népszigetet és a Margitszigetet is, amely körül már befejezték a körtöltés építését. Közölte: a Római parton a Királyok útjánál és a Nánási útnál a töltésig ér a víz. Szólt arról is, hogy a folyó várhatóan kedd hajnalban, 838 centiméteren tetőzik a fővárosnál.

A fővárosban az áradás miatt mindkét alsó rakpartot lezárták, a Duna vasárnap reggel nyolc órakor Budapestnél 810 centiméternél állt, a tetőzése hétfő hajnalban várható 838 centiméternél.

A Hajógyári-szigetet vasárnap reggel zárták le, egy részét már el is öntötte a folyó.

Útlezárások Pest megyében

Több helyen a főutakat is le kellett zárni. Nem lehet közlekedni a 11-es út dunabogdányi szakaszán, valamint Leányfalunál. Vízátfolyás miatt zárva van a 2-es út is egyes szakasza is. Kismarosnál a 12 tonnánál nehezebb járművek nem használhatják az utat.

Kisorosziban az egyetlen községbe vezető utat elöntötte a víz.

<

Itt egy ideig senki sem játszik
(fotó: Független Hírügynökség)
Borsodban körtöltések is épülnek

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője korábban azt mondta: a Hernád mellett több olyan település van, amelyeknél nincs összefüggő árvízvédelmi vonal; ezeken a helyeken körtöltések épültek.

A védekezésben országszerte 10 ezren vesznek részt és több ezer önkéntes segíti a munkálatokat.

Lassulnak a vonatok

Tovább csökkentették a vonatok sebességét a Duna áradása miatt Komárom és Almásfüzitő között - közölte a MÁV szóvivője. Kavalecz Imre elmondta: az érintett szakaszon óránként már csak 20 kilométeres sebességgel, egy vágányon haladhatnak a szerelvények, emiatt 20-30 perces késésekre kell számítani. A Bécs és Tatabánya között közlekedő Eurorégió-vonatok csak Komáromig közlekednek.

Szólt arról is, hogy nem járnak a vonatok az Almásfüzitő-Nyergesújfalu közötti szakszon. Esztergom és Süttő között Volán-buszok viszik az utasokat. Kavalecz Imre közölte: a Bodrog áradása miatt sebességkorlátozás van érvényben Sárospatak és Sátoraljaújhely között is, ahol szintén hosszabb menetidőre kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×