eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szétnyíló olló a közoktatásban

Az MSZP, a Fidesz és az MDF is helyben tartaná a kistelepülési iskolák alsó tagozatait, szemben az SZDSZ-szel. Összefoglaló a parlamenti pártok oktatáspolitikai elképzeléseiről.

MSZP: a folyamatosság mellett

Nem tervez radikális oktatási reformot az MSZP. Tatai-Tóth András, a párt oktatáspolitikusa szerint az eddig meghozott döntések végrehajtására kell fektetni a hangsúlyt a következő négy évben is.

A szocialista képviselő az InfoRádió kérdésére elmondta: a legfontosabb, hogy több időt kell hagyni az olvasás, írás és a számolás tanítására, ezért vezették be, hogy 10 és 16 éves kor között folyamatosan fel kell mérni az alapkészségeket.

Tatai-Tóth András szerint nőtt a különbség egyes iskolák színvonala között. Az MSZP közelítené egymáshoz a szakképzést és a munkaerőpiacot, ezért az Új Magyarország programban meg is jelölték, hogy a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban mely tudományterületekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni - mondta a képviselő.

"Az ipar területén négy nagy terület: a gépgyártás/autógyártás, az informatikai technológia, a biotechnológia és a gyógyszeripar az, amire a fejlesztést koncentrálni fogjuk. A másik nagy terület a pénzügyi szolgáltatásoké, a harmadik a turisztika" - fejtette ki Tatai-Tóth András.

Fidesz: növelni az óvodai férőhelyek számát

A szocialista politikus szerint ahol lehet, helyben kell tartani a kistelepülések alsó tagozatait. Ebben nincs vita a két nagy párt között, ugyanis a Fidesz sem zárná be a kisiskolákat.

Sió László a párt oktatáspolitikusa szerint azonban növelni kell az óvodai férőhelyek számát, mivel az elmúlt 3 évben több mint 150 óvoda zárt be. A Fidesz szerint 18 ezerrel kevesebb gyerek járhat most önkormányzati óvodába, mint a kormányváltáskor, ezért a párt azt szeretné, hogy 20 ezer új férőhely jöjjön létre.

"Két ok miatt van szükség erre: az egyik, hogy az óvodai helyek nem ott vannak, ahol a gyerekek, és egyik sem mozgatható. Másrészt pedig azért van rá szükség, mert a 3-4 évesek gyerekek 65-70%-a tud csak bejutni az óvodákba" - fejtette ki Sió László.

Az MSZP szerint ez az elem a szocialista párt programjában is szerepel. A Fidesz emellett újra életre hívná a kollégiumok működtetésében korábban szerepet játszó Nemzeti Kollégiumi Közalapítványt, emelné a művészeti oktatás, az erdei iskolák és az iskolai sportlehetőségek normatíváját, Diákhitel Plusz programot vezetne be a tandíjas hallgatóknak, és ingyenessé tenné az általános iskolások tankönyveit, valamint az első diákigazolványt.

SZDSZ: nem kell radikális átalakítás

A Szabad Demokraták Szövetsége a választások után nem készül az oktatás radikális átalakítására. A párt ügyvivője szerint folytatni kell az elmúlt négy évben megkezdett reformokat.

Sándor Klára méltatta a liberális oktatási tárca érdemeit, szerinte a felsőoktatási törvény és a kétszintű érettségi rendszer mind hozzájárult ahhoz, hogy ne elsősorban a diákok lexikális tudása nőjön, hanem a kreativitása javuljon.

A politikus az InfoRádió kérdésére elmondta, az SZDSZ több területen is érvényesítené a rászorultság elvét, eszerint alanyi jogon nem járna mindenkinek ingyenesen az ebéd és a tankönyv.

"Mi az irányba szeretnénk az ingyen ebéd és az ingyen tankönyv rendszerét módosítani, hogy sokkal inkább érvényesüljön a rászorultság elve" - fogalmazott.

Az SZDSZ - a jelenlegi parlamenti pártok közül egyedüliként - nem támogatja, hogy minden kistelepülésen helyben kell tartani az általános iskola alsó tagozatát. Sándor Klára szerint nincs értelme olyan iskolát működtetni, ahol a nyolc évfolyamon összesen hatan tanulnak.

MDF: 30 százalékos ösztöndíj-emelés

Az MDF alelnöke ezzel szemben úgy véli, amit az alsó tagozaton kell megtanítani, nevezetesen az olvasás, számolás és az írás, azt meg lehet tanítani egy kistelepülés kisiskolájában is. Almássy Kornél azt mondta, az MDF hatalomra kerülése esetén nem nyúlna a felsőoktatási törvényhez, javítaná azonban a hallgatók helyzetét.

"Az ösztöndíjukat szeretnénk 30%-kal megemelni, mert úgy véljük, hogy nagyon elértéktelenedett az ösztöndíj szerepe, és szerintünk nem a diákhitel felvehető összegét kellene felemelni, hanem az ösztöndíjakat" - mondta az MDF alelnöke.

Almássy Kornél hozzátette, az MDF ismét lehetővé tenné a tanároknak, hogy buktathassanak. A politikus szerint minden nap testnevelés órát kellene tartani nemcsak a középiskolásoknak, hanem a felsőoktatásban tanulóknak is.

Ezen felül az MDF a párttal együttműködő Tisztelet Társasága javaslatára tisztelet-kreditrendszert vezetne be, melynek lényege, hogy egy hallgató csak akkor kaphatná meg a diplomáját, ha bizonyos mennyiségű társadalmi munkát végzett, például vért adott, vagy időseket ápolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×