Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma kerül az Internetre az ideiglenesen engedélyezett szakok névsora

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oktatási tárca ma hozza nyilvánosságra a www.felvi.hu internetes oldalon, hogy a szeptembertől induló felsőoktatási szakok közül melyek rendelkeznek csak ideiglenes, kétéves engedéllyel. Az Info Rádió úgy tudja, körülbelül harminc ilyen szak van.

Azok a szakok, amelyek indítását a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) nem támogatta, csak átmeneti engedélyt kaphattak az oktatási minisztertől.

A szaktárca nem közölte, hogy melyek ezek a szakok, azt azonban elmondták: a MAB által nem engedélyezett 78 szak közül körülbelül 30 indul el.

Fésűs László, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a testület szerint ezeknek a szakoknak az esetében nincsenek meg a feltételek a biztonságos működéshez és az európai színvonalú képzéshez.

Az oktatási tárca politikai államtitkára ugyanakkor azt közölte, hogy a miniszter csak olyan szakoknál bírálta felül a MAB döntését, amelyeknél rövid időn belül pótolhatók a hiányosságok. Arató Gergely elmondta: csak személyi vagy technikai feltételek hiányoznak.

Azokat a szakokatl, amelyek csak kétéves ideiglenes engedélyt kaptak, feltüntetik a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban is – mondta az államtitkár.

Arató Gergely hozzátette: olyan szakoknak is adtak ki ideiglenes engedélyt, amelynek indítását a munkaerőpiac indokolta.

A politikus szerint az ideiglenesen engedélyezett 30 szak biztonságosságos fenntartását szavatolja, hogy ezek a képzések többsége már évek óta működik. Az ideiglenes szakok a tárca tájékoztatása szerint megtalálhatók a www.felvi.hu internetes lapon.