eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elpusztult a világ egyik legöregebb állata

Elpusztult a világ egyik legöregebb állataként ismert galápagosi teknős. Harriet korát 175 évesre becsülték.

A teknős - amelyről többen azt tartják, hogy még a brit természettudós, Charles Darwin hozta magával a Galápagos-szigetekről - egy ausztráliai állatkertben, szívelégtelenség következtében pusztult el.

Darwin több fiatal teknőst is vitt magával Londonba az 1835-ben, a Beagle nevű vitorlás fedélzetén tett híres utazásáról. A DNS-tesz eredménye szerint Harriet 1830 körül születhetett.

A legendának mindazonáltal ellentmond az a tény, hogy Harriet egy olyan teknős alfajhoz tartozik, amely csak egy szigeten él, de ott a híres természettudós nem járt.

Az óriási teknős tavaly - amikor 175. születésnapját ünnepelték - 150 kilogrammot nyomott, és a BBC jelentése szerint nagyjából akkora volt, mint egy ebédlőasztal.

Március 24-én egy másik teknősmatuzsálem pusztult el, Adwaita. A kalkuttai állatkert aldabra teknőse a Seychelle-szigetekről származott. Korát 150 és 250 év közöttire becsülték. Részletek Adwaitáról itt!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×