eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Tömegkatasztrófával járna egy San Franciscó-i földrengés

Akár 3400 halálos áldozattal és 700 ezer ember hajléktalanná válásával is járhatna, ha ma megismétlődne az 1906-os nagy San Franciscó-i földrengés - állítják amerikai kutatók, akik a katasztrófa 100. évfordulójára készítették előrejelzésüket. A szakemberek abban egyetértenek, hogy a XX. század eleji 7,9 erősségű földrengés megismétlődése elkerülhetetlen: a kérdés csak a pontos időpont és helyszín.

A legpesszimistább forgatókönyv 3400 halottal, 700 ezer hajléktalanná vált emberrel, 130 ezer súlyosan megsérült, vagy megsemmisült épülettel és több mint 125 milliárd dollárnyi azonnali veszteséggel számol.

A számok persze változhatnak, például aszerint, hogy melyik napszakban következik be a földrengés, vagy hogy pontosan hova esik az epicentrum. Az előrejelzés azonban a legjobb esetben is legalább 800 áldozattal számol.

Ma a "gyilkos épületek" jelentenék a legnagyobb veszélyt

A nagy San Franciscó-i földrengés 100. évfordulóján rendezett nemzetközi konferencián nyilvánosságra hozott előrejelzés az 1906. április 18-án bekövetkezett katasztrófa erősségéről és méretéről szóló legpontosabb becsléseket vette alapul, és számítógépes szimulációval próbálta megbecsülni a ma 10 millió lakosú térségre gyakorolt hatását.

Az előrejelzéshez Charles Kirchner és csapata felhasználta a város építészeti adatait is. Elemzésük szerint a legnagyobb veszélyt az építési követelmények 1970-es megszigorítása előtt épült házak egy része jelenti.

Bár az igazán veszélyes, a kutatók által egyenesen "gyilkosnak" titulált építmények az összes épületnek csupán az 5 százalékát teszik ki, a szimuláció által előrevetített áldozatok mintegy fele ezekben veszítené életét.

Elkerülhetetlen a katasztrófa megismétlődése

A szeizmológus szakemberek abban egyetértenek, hogy elkerülhetetlen egy újabb hasonló méretű földrengés. A kérdés csak az: pontosan mikor, és a Szent András-törésvonal mentén pontosan hol történik majd meg.

2002-ben az Amerikai Geológiai Szemle 62 százalék esélyt adott annak, hogy az elkövetkező 30 évben egy 6,7-es erősségű földrengés rázza meg a San Franciscó-i öböl térségét.

Az 1906-os földrengéshez hasonló méretű földmozgás azonban a szakemberek szerint is ritka: becslések szerint csak 200-250 évente fordul elő.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×