INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Tömegkatasztrófával járna egy San Franciscó-i földrengés

Infostart / InfoRádió
Akár 3400 halálos áldozattal és 700 ezer ember hajléktalanná válásával is járhatna, ha ma megismétlődne az 1906-os nagy San Franciscó-i földrengés - állítják amerikai kutatók, akik a katasztrófa 100. évfordulójára készítették előrejelzésüket. A szakemberek abban egyetértenek, hogy a XX. század eleji 7,9 erősségű földrengés megismétlődése elkerülhetetlen: a kérdés csak a pontos időpont és helyszín.

A legpesszimistább forgatókönyv 3400 halottal, 700 ezer hajléktalanná vált emberrel, 130 ezer súlyosan megsérült, vagy megsemmisült épülettel és több mint 125 milliárd dollárnyi azonnali veszteséggel számol.

A számok persze változhatnak, például aszerint, hogy melyik napszakban következik be a földrengés, vagy hogy pontosan hova esik az epicentrum. Az előrejelzés azonban a legjobb esetben is legalább 800 áldozattal számol.

Ma a "gyilkos épületek" jelentenék a legnagyobb veszélyt

A nagy San Franciscó-i földrengés 100. évfordulóján rendezett nemzetközi konferencián nyilvánosságra hozott előrejelzés az 1906. április 18-án bekövetkezett katasztrófa erősségéről és méretéről szóló legpontosabb becsléseket vette alapul, és számítógépes szimulációval próbálta megbecsülni a ma 10 millió lakosú térségre gyakorolt hatását.

Az előrejelzéshez Charles Kirchner és csapata felhasználta a város építészeti adatait is. Elemzésük szerint a legnagyobb veszélyt az építési követelmények 1970-es megszigorítása előtt épült házak egy része jelenti.

Bár az igazán veszélyes, a kutatók által egyenesen "gyilkosnak" titulált építmények az összes épületnek csupán az 5 százalékát teszik ki, a szimuláció által előrevetített áldozatok mintegy fele ezekben veszítené életét.

Elkerülhetetlen a katasztrófa megismétlődése

A szeizmológus szakemberek abban egyetértenek, hogy elkerülhetetlen egy újabb hasonló méretű földrengés. A kérdés csak az: pontosan mikor, és a Szent András-törésvonal mentén pontosan hol történik majd meg.

2002-ben az Amerikai Geológiai Szemle 62 százalék esélyt adott annak, hogy az elkövetkező 30 évben egy 6,7-es erősségű földrengés rázza meg a San Franciscó-i öböl térségét.

Az 1906-os földrengéshez hasonló méretű földmozgás azonban a szakemberek szerint is ritka: becslések szerint csak 200-250 évente fordul elő.

A címlapról ajánljuk