eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jeges csúcsok - rajtol az NHL idénye

Magyar idő szerint jövő hétfő hajnalban rajtol az amerikai jégkorongliga, az NHL 2006-2007-es szezonja. Igazi rangadóval indul a harminc csapatos liga idénye: a Stanley Kupát védő Carolina Hurricanes a Buffalo Sabres-szel játszik.

A National Hockey League hajdanán a kanadaiaké volt, a játékosok többsége onnan származott. Jelenleg viszont mindössze öt kanadai városnak van NHL-csapata, az elmúlt negyedszázadban egyre több lett az amerikai játékos és az amerikai csapat.

A kommunizmus összeomlása óta rengeteg orosz, cseh és szlovák játékos is szerepel a csapatokban.

Magyar hokis egyelőre még nem mutatkozott be a ligában, noha Szuper Levente néhány éve közel volt ehhez, Vas János pedig most is rendelkezik NHL-szerződéssel, 2002-ben a Dallas Stars draftolta. Egyelőre azonban a farmcsapatban, az Iowa Starsnál kezdi majd az idényt.

A szezon az úgynevezett alapszakasszal kezdődik, amelyben minden csapat 82 mérkőzést játszik, 41-et hazai pályán, 41-et idegenben.

A következő szakasz az április 11-én kezdődő, kieséses rendszerű rájátszás, amelyben négy győzelemig tartanak a párharcok. Az idény záróeseménye a nagydöntő a Stanley Kupáért. A döntő utolsó mérkőzésének dátuma június 11., ha hét mérkőzésből áll majd a finálé.

Cseh listavezetők

A játékosokat tekintve a mezőny fele kanadai születésű, az európaiak aránya az utóbbi években 27-30 százalék közötti volt. A 2003-2004-es csúcsot (300 európai) követően a legutóbbi idényben a mezőny 27,2 százaléka származott az öreg kontinensről.

Ebben a versenyben már régen nem a finnek vagy a svédek a listavezetők. Összesen tizenhat európai országból szerepelt a legutóbbi idényben játékos az NHL-ben (Csehország, Oroszország, Svédország, Finnország, Szlovákia, Németország, Svájc, Fehéroroszország, Ausztria, Lettország, Lengyelország, Kazahsztán, Franciaország, Norvégia, Ukrajna, Litvánia), a legtöbben Csehországból (65) és Oroszországból (51) érkeztek.

Oroszokat egészen a legutóbbi időkig nagyon szívesen szerződtettek a klubtulajdonosok, de miután az orosz szövetség nem csatlakozott a nemzetközi szövetség és az NHL közötti átigazolási megállapodáshoz, rizikóssá vált az égisze alá tartozó játékosokat szerződtetni.

Továbbra is a cseh Jaromir Jagr, a New York Rangers cseh csillaga a liga legjobban fizetett játékos, aki évente 8,36 millió dollárt keres. A hátán a prágai tavasz tiszteletére és emlékére a 68-as számot viselő csatár még mindig csodákra képes, külünösen, hogy műtétje után nem kínozza már krónikus vállfájása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×