eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Szólítsanak csak egyszerűen fenoménnak" - emlékezés Gyurkovics Tiborra

"Amit Gyurkovics Tibor megjelenésével nyújtott, az a személyesség tükröződött irodalmi műveiben is" - emlékezett Szakonyi Károly író a vasárnap hetvenhét éves korában elhunyt Gyurkovics Tiborra.

Hetvenhét éves korában vasárnap hajnalban elhunyt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas költő és író. Az írót néhány hete kórházban kezelték, ott érte halál.

Az író, költő első verseskötete a '60-as években jelent meg a Magvető kiadó gondozásában - emlékszik pályatársára Szakonyi Károly. "Amikor kölcsönösen elolvastuk egymás írásait, szorosabbra fűződött a barátságunk" - mondta az író az InfoRádióban.

Szólítsanak csak egyszerűen fenoménnak - mondta magáról egyszer egy interjúban szerénytelenül, mert úgy érezte, ez fedi habitusának egészét. Szakonyi Károly szerint is zseniális volt a leginkább verseiről ismert irodalmár, aki a Vígszínház házi szerzője volt, de Veszprémben szerepelt is saját darabjában, a Fekvőtámaszban.

Gyurkovics Tibor érzékeny volt az emberi szenvedés iránt, a pályáját pszichológusként, egy női zárt osztályon kezdő író számos művében használta fel az itt gyűjtött élményeket.

Bár Gyurkovics Tibor gazdag életművet hagyott maga után - 49 kötete jelent meg, a verseket, regényeket, elbeszéléseket, lírai esszéket, színműveket és publicisztikákat is írt -, Szakonyi Károly szerint elsősorban költő volt, ugyanakkor nagyot alkotott gyermekeknek szóló írásaival és színpadi műveivel is.

Gyurkovics Tibor tizenöt éves kora óta írt verseket, de csak 1968-tól, 37 éves korától kezdett az írásaiból élni. Dolgozott dramaturgként a veszprémi Petőfi Színházban, tajga volt az Új Idő szerkesztőbizottságának, állandó résztvevője volt a Lyukasóra című tévéműsornak, és az azonos című folyóirat alapítója volt. 1991 és 1995 között a Magyar Írókamara társelnöke volt, később a Magyar Írók Egyesületének elnöke, de a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusa is volt 1994-ben.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×