eur:
392.7
usd:
362.32
bux:
72802.24
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
A tank ship can be seen sailing in the waters of Austrheim, Norway against a stunning sunset backdrop. Shot from a drone on a summer evening.
Nyitókép: Morten Falch Sortland/Getty Images

Ebből még súlyos gond lehet: elsüllyedt egy olajjal teli hajó

Elsüllyedt egy Fülöp-szigeteki zászló alatt közlekedő, 1,4 millió liter olajat szállító tartályhajó Manila partjainál csütörtökön - közölték a hatóságok, miközben próbálják megakadályozni az olajszennyezést, és keresik a legénység egy eltűnt tagját.

Az MT Terra Nova a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Iloilo városa felé tartott, amikor csütörtökön kora reggel felborult és elsüllyedt, mintegy hét kilométerre a Fülöp-szigeteki fővárossal szemben, a Manila-öbölben fekvő Limay várostól.

„Versenyt futunk az idővel, és mindent megteszünk, hogy azonnal megfékezzük és megállítsuk az üzemanyag-szivárgást” – mondta Armando Balilo ellentengernagy, a Fülöp-szigeteki parti őrség szóvivője egy sajtótájékoztatón.

A forgalmas hajózási útvonalon mintegy 3,7 kilométer hosszú olajfoltot észleltek, amelyet egy „erős áramlat” sodort kelet-északkeleti irányba.

A nyilatkozó úgy becsülte, hogy

ha a tartályhajó összes olajtartalma kiszivárogna, az a Fülöp-szigetek történetének legnagyobb olajszivárgása lenne.

A legénység négy tagja orvosi ellátásban részesült.

A tájékoztatás szerint az ügyben vizsgálat indult annak megállapítására, hogy a környező vizeken az időjárás közrejátszott-e a hajó elsüllyedésében.

A térséget a hét elején átvonult Gaemi tájfunhoz és a szezonális monszunhoz kapcsolódóan heves esőzések sújtották az elmúlt napokban.

Egy éve, februárban egy 800 ezer liter fűtőolajat szállító Fülöp-szigeteki tartályhajó süllyedt el a fővárostól délre fekvő Mindoro szigeténél. Rakományának egy része kiömlött, beszennyezve a tartomány partvidékének vizeit és strandjait, és súlyos károkat okozva a halászati és idegenforgalmi ágazatnak. Az olaj több száz kilométeren át terjedt a világ legváltozatosabb tengeri élővilágának otthonairól ismert vizeken.

Tizennyolc éve, Guimaras központi szigeténél elsüllyedt egy olajszállító tartályhajó, amelyből több tízezer liter olaj folyt ki. A baleset miatt elpusztult egy tengeri rezervátum, tönkrementek a helyi halászterületek, és fekete iszap lepte be a partvidék egy részét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×