eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A man stands in a prison cell by a barred window, his head in his hand.
Nyitókép: Bartle_Halpin/Getty Images

Egy német katonaorvost akarnak kivégezni Fehéroroszországban

Egy minszki bíróság halálra ítélt egy német állampolgárt, akit terrorcselekmény elkövetésében találtak bűnösnek - adta hírül a Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű fehérorosz civilszervezet.

A közlemény szerint Rico Krieger 30 éves katonaorvos ügye kapcsolatba hozható az ukrán nemzeti gárdához tartozó, fehérorosz katonákból és Ukrajnába emigrált fehérorosz állampolgárokból verbuvált, Kasztusz Kalinouszki XIX. századi forradalmár nevét viselő zászlóaljjal, amely az ukrajnai háborúban harcol.

A Vjaszna rendelkezésére álló információk szerint a tavaly november óta letartóztatásban lévő férfi halálos ítéletét június 24-én mondta ki a minszki bíróság, miután az ügyészek terrorizmus, zsoldostevékenység, valamint szélsőséges szervezet létrehozása és Fehéroroszországban elkövetett robbantások szervezése miatt szorgalmazták az elítélését.

"A külügyminisztérium és a minszki nagykövetség konzuli segítséget nyújtanak az érintettnek, illetve intenzíven fellépnek érdekében a fehérorosz hatóságoknál" - áll a berlini külügyi tárca pénteken közzétett állásfoglalásában. A halálbüntetés "kegyetlen és embertelen formája a büntetésnek, amelyet Németország minden körülmények között elutasít" - emelte ki a német diplomáciai tárca hozzátéve, hogy világszerte küzdenek ennek a büntetési formának az eltörléséért.

Fehéroroszországban nem ez az első eset, hogy a hatóságok Ukrajna érdekében végrehajtott szabotázs vádjával börtönöztek be, vagy ítéltek el embereket. Az Aljakszandr Lukasenka által irányított ország az utolsó Európában, ahol még kiszabható halálbüntetés. A kivégzéseket titkos időpontban lőfegyverrel hajtják végre, az elítéltek holttestét pedig nem szolgáltatják vissza családjuknak, hanem ismeretlen helyen temetik el.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×