eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pexels

Újabb országban vezethetnek be behajtási díjat

A spanyol kormány célja a városi forgalom korlátozása és minél több alacsony szennyezőanyag-kibocsátású zóna kialakítása.

A spanyol kormány várhatóan jóváhagyja azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a dél-európai ország városaiban úthasználati díjakat vezethessenek be – írja az autoszektor.hu.

Az alacsony szennyezőanyag-kibocsátású zónák bevezetése, valamint a városokba történő fizetős behajtás ötlete egy csomagban, a fenntartható mobilitásról szóló törvénytervezetben kerül majd előbb a kormány, utána pedig a parlament elé.

Az Európai Unió és Pedro Sánchez kormánya eredetileg abban egyezett meg, hogy egy európai helyreállítási terv keretében közút- és autópálya-fejlesztéseket indítanak az ibériai országban, a spanyol kabinet azonban változtatott korábbi elképzelésein, és inkább a vasúti teherszállítás fejlesztésére vállalt kötelezettséget, továbbá új útadó bevezetését tervezi a városi forgalom korlátozása céljából.

A törvényjavaslat lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára, hogy

alacsony szennyezőanyag-kibocsátású zónákat alakítsanak ki, illetve útdíjat vezessenek be.

A javaslat lehetővé teszi, de nem írja elő a városi úthasználati díjat, így minden önkormányzat maga döntheti el, alkalmazza-e a jogszabályt vagy sem. A tervezet szerint csak az elektromos járművek mentesülnének az útdíjfizetés alól.

Már több európai nagyvárosban alkalmazzák ezeket a szabályokat vagy fontolgatják az ehhez hasonló intézkedések bevezetését, így például Londonban, Milánóban, Stockholmban vagy Oslóban is.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×