eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Az adózásban is megéri a házasság Németországban

A kormányzati spórolás áldozata lehetett volna a házaspárok kedvezményes adózása Németországban, de a szociáldemokraták javaslatát lesöpörte az asztalról a liberális pénzügyminiszter.

Évtizedek óta érvényben van Németországban az úgynevezett "Ehegattensplitting", azaz a házastársak, illetve a bejelentett élettársak különleges, a legtöbb esetben kedvezményes adózása. A rendkívüli takaékosság időszakában ennek próbált véget vetni a legnagyobb koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD elnöke, ami újabb heves koalíciós vitát váltott ki. A jelek szerint azonban a vita végére – legalábbis átmenetileg – pontot tett a liberális pénügyminiszter, aki szerint a jelenlegi, 2025 őszéig tartó parlamenti időszakban erről szó sem lehet.

Az Ehegattensplitting rendszere 1958-ban lépett életbe. Ennek lényege, hogy a házastársak és bejelentett élettársak az adózás tekintetében is "összekötődnek".

Ez hivatalosan az jelenti, hogy közös adóbevallást nyújthatnak be, és adóügyileg egy személyként kezelik őket.

Általánosságban az adózás alapelve az, hogy minél több a jövedelem, annál magasabb az adó. A házastársak és bejelentett élettársak adózása esetében azonban más a helyzet. Az adóhivatal ugyanis a feleség és a férj éves jövedelmét összeadja, majd megfelezi ezt az összeget. Erre az értékre számolják ki a jövedelemadót, majd a kapott összeget megduplázzák. Rendszerint az érintettek kevesebb adót fizetnek, mint azok, akik külön-külön fizetik az összeget. Különösen abban az esetben tudnak számottevő összeget megtakarítani, ha jelentősen eltér kettejük éves jövedelme.

A takarékosságra hivatkozva ezt a rendszert igyekezett megtorpedózni Lars Kingbeil, az SPD elnöke. A szociáldemokrata politikus mindenekelőtt arra hivatkozott, hogy a gyermekek után járó támogatás (Kindergeld) és a szülői támogatás (Elterngeld) megkurtítása helyett "egyszerűen" az Ehegattenspiltting rendszerét kellene megszüntetni. Ezzel szerinte sok pénzt lehetne az államháztartás számára.

Christian Lindner pénzügyminiszter egyetértett azzal, hogy a "spórolás" elengedhetetlen, azt azonban a leghatározottabban elutasította, hogy ennek az Ehegattensplitting adózási rendszer megszüntetése is része legyen. A liberális politikus hangsúlyozta, hogy a jelenlegi törvényhozási időszakban erre nem kerülhet sor. A bajor rádiónak nyilatkozva Lindner úgy vélte, hogy

ilyen jellegű intézkedést a hárompárti koalíciós megállapodás sem tartalmaz, de nem lenne tisztességes az adófizetőkkel szemben sem.

A miniszter szerint "a dolgozó középosztály" amúgy is súlyos terheket cipel, és nem szabad tovább terhelni.

A szociáldemokrata politikus javaslatát ugyanakkor támogatta a Zöldek Pártjának több politikusa. Ezzel kapcsolatban Lindner úgy vélekedett, hogy mindez már a 2025-ös választások "kampánydallama".

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×