eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

A nudizmusról mint erőszakról határozott a spanyol bíróság

Egy spanyol nyaralótelep naturista háztulajai ragaszkodtak ahhoz, hogy a közös területeken, beleeértve a medencét, mindenki csak anyaszült meztelenül tartózkodhasson.

Az úszómedencéhez való, pőreséghez kötött hozzáférést ráadásul biztonsági őrök alkalmazásával akarták biztosítani. Az Almería provinciában található üdülőtelep nyolc ingatlantulajdonosa ugyanakkor úgy érezte, ehhez nincs joguk a nudistáknak.

A helyi bíróság először elutasította őket: ekkor fordultak a legfelsőbb bírósághoz. A naturisták azzal érveltek, a nyaralótelep közössége "erős naturista-nudista hivatástudattal" született, és hogy a meztelenség "nélkülözhetetlen" az olyan közösségi területeken, mint a medence és a kertek, de a bírák nem értettek egyet velük - írja a The Guardian.

Diszkriminálták azt, aki ruhát hord

A nem naturista életet élő ingatlantulajdonosokra erős nyomást gyakorolt az, hogy akaratuk ellenére rájuk erőltették volna olyan elvek követését, amelyek számukra nem komfortosak.

"Olyan légkör alakult ki, amely elviselhetetlen volt a panaszosok és sok más szomszéd számára,

akiket üldöztek, kényszerítettek és diszkrimináltak kizárólag azért, mert nem gyakorolták a nudizmust. Nyaralójuk a pihenés helyéből a szenvedés helyévé vált" - mondták a bírák. Egyúttal elmarasztalták az alsóbb fokú bíróságot, amiért az korábban elutasította a keresletet, azt feltételezve, hogy a naturizmus a közösségi terekben történő alkalmazása egyhangúan elfogadott elv volt.

Húsvét előtt tették kötelezővé a meztelen fürdést

A bírák szerint az ügy tényállása messze nem egyszerű dialektikus vita, aminek azt a korábbi bíróság látta, és olyan szabályok előírásáról szól, amelyek

súlyosan sértették az alapvető jogokat.

"Már korábban is voltak kísérletek a naturizmus kötelezővé tételére, majd 2017 nagyhetében az alperesek felbéreltek egy biztonsági céget, amely több őrt állított a medencéhez, és utasította őket, hogy tagadják meg a fürdőzés lehetőségét mindenkitől, aki nem meztelen" - mondták.

Pénzbeli kártérítést is kaptak

Döntésük szerint a szabályok nem voltak indokoltak, sértették a panaszosok magánélethez és szabad mozgáshoz való jogát, valamint diszkriminálták gondolataikat.

"Nem volt ok arra, hogy önkényesen - erőszakos cselekményekkel, például biztonsági őrök felbérlésével - megakadályozzák a panaszosokat abban, hogy a közösségi területeken élvezhessék az őket megillető jogokat, ha nem gyakorolják a nudizmust, ami ugyan

teljesen legitim és tiszteletre méltó személyes választás, de nem lehet indokolatlanul kikényszeríteni"

- fogalmaztak.

A felpereseknek fejenként 1000 eurós (384 ezer forint) kártérítést ítéltek meg az általuk elszenvedett eseményekért.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×