eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. június 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen üzent a gázfelhasználás csökkentését ellenzőknek

Az Európai Bizottság elnöke szerint a legrosszabbra kell készülni. A unió energiaügyi miniszterei kedden tanácskoznak a kialakult gázellátási válságról.

Az Európai Bizottság múlt hét közepén mutatta be azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában.

Eszerint valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

A testület szerint az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti, mivel a Kreml fegyverként használja a gázexportot.

A bizottsági terv értelmében az uniós tagállamoknak szeptember végéig naprakésszé kell tenniük nemzeti vészhelyzeti terveiket és be kell mutatniuk hogyan kívánják teljesíteni a 15 százalékos csökkentési célt.

A javaslat egyáltalán nem talált osztatlan támogatásra hivatalosan legutóbb Görögország jelezte, hogy ellenzi az abban foglaltakat.

Korábban már szembenállását jelezte Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország. Málta és Ciprus is

Magyarország hivatalosan még nem foglalt állást.

A dpa német hírügynökégnek nyilatkozva Ursula von der Leyen felhívását elsősorban azokhoz az országokhoz intézte, amelyek kevésbé függnek az orosz gázszállításoktól. Szavai szerint a gázfelhasználási takarékosságban ezeknek az országoknak is részt kellene venniük. Egy esetleges teljes orosz szállítási stop őket is sújtaná – fogalmazott.

A tagországok gazdaságai szorosan összekapcsolódnak egymással.

Egy gázválság valamilyen formában minden tagállamot érintene - jelentette ki a bizottsági elnök

Az energiaszolidaritás az európia szerződések egyik alapelve - hangsúlyozta.

A bizottsági elnök szerint ezért fontos, hogy valamennyi tagállam csökkentse a felhasználást, továbbá, hogy többet tároljon, és segítse azokat, amelyek az ellátás kapcsán erősebben érintettek.

Az orosz gázszállítások teljes leállására történő nem megfelelő felkészülés ahhoz vezethet, hogy a tagállamok gazdasági teljesítménye átlagban 0.9 - 1,5 százalékkal visszaesne - jelentette ki a bizottság elnöke, utalva arra is, hogy Oroszország tizenkét tagállamnak már csak részlegesen vagy egyáltalán nem szállít gázt.

Európának ezért a legrosszabb esetre kell felkészülnie - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×