INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

európai tanács

soros elnökség

európai parlament

migráció

Az illegális bevándorlók egyike a dél-olaszországi Lampedusa közelében veszteglő Open Arms nevű spanyol civil mentőhajó fedélzetén 2019. augusztus 18-án. Előző nap este 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását engedélyezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A mentőhajón még összesen 107 bevándorló maradt, akik több mint két hete várják sorsuk rendeződését.

Fontos megállapodás született az uniós munkavállalás kérdésében

Infostart / MTI

A soros portugál elnöksége ideiglenes megállapodást kötött az úgynevezett "kékkártya-rendszer" reformjáról.

Az Európai Unió Tanácsának (Tanács) soros portugál elnöksége ideiglenes megállapodást kötött az Európai Parlament (EP) tárgyalóival az EU-ban munkát vállalni kívánó, magasan képzett, harmadik országokból érkező személyek beutazási és tartózkodási feltételeit megállapító uniós bizottsági irányelvtervezetről, az úgynevezett "kékkártya-rendszer" reformjáról – olvasható a Tanács sajtóközleményében.

Az irányelvek tervezete megalkotói szerint korszerűsíti a meglévő szabályokat és ezek segítségével az EU várhatóan hatékonyabban tudja Európába vonzani és megtartani a magas szintű képzettséggel rendelkező, harmadik országbeli állampolgárokat, különösen a gazdaság szakképzett munkaerőhiánnyal küszködő ágazataiban.

A tervezet

  • csökkentené a kék kártya megszerzéséhez kötődő fizetési küszöböt, főként a friss diplomások esetében, és
  • 6 hónapban szabná meg a munkaszerződések minimális időtartamát.
  • A munkavállalók családtagjai számára jogot biztosítana arra, hogy az uniós kék kártya birtokosához azonnal csatlakozhassanak és munkavállalói jogot is garantálna számukra.
  • Egyszerűsítené továbbá a munkafelvételi eljárásokat is, és
  • lehetővé tenné, hogy a munkavállalók 12 hónapon belül munkáltatót váltsanak.
  • Az uniós kék kártya rendszerének felülvizsgálata biztosítaná a hozzáférést a munkanélküli segélyhez is.

Az új szabályok emellett számos olyan rendelkezést vezetnének be, amelyek elősegítenék az egyenlő versenyfeltételeket annak érdekében, hogy az uniós kékkártya-tulajdonosok és családtagjaik ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a munkapiacon a tagállami munkavállalási engedéllyel rendelkezőkhöz képest.

Az Európai Bizottság már 2016-ban javaslatot tett a kék kártya reformjával kapcsolatban, de az erre vonatkozó tárgyalások csak 2020 második felében, a német soros uniós elnökség alatt kezdődtek újra.

A megállapodást az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan jóvá kell hagynia. Ezután az uniós tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy az új szabályokat átültessék a nemzeti jogszabályokba.

Az Európai Bizottság üdvözölte a megállapodást. Ylva Johansson, belügyekért felelős uniós biztos elmondta:

a megállapodás kulcsfontosságú eleme az új migrációs és menekültügyi paktumnak.

"Az új szabályok megkönnyítik az EU-n belüli munkát és mozgást – jelentette ki –, és felismerik a különböző háttérrel rendelkező magasan képzett munkavállalókban rejlő lehetőségeket, beleértve a nemzetközi védelemben részesülőket is."

Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Francisco Gentico
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018