INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

lengyelország

parlamenti választás

pis

szijjártó péter

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke beszél a párt eredményváróján a lengyel parlamenti választások után Varsóban 2019. október 13-án. Az urnazárás után közölt exit pollok szerint megnyerte a lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó PiS.

Lengyelország: a vártnál is nagyobb győzelmet arathat a PiS

Infostart

Lengyelországban az első részeredmények alapján az eddig jelzettnél is nagyobb mértékben, 49,3 százalékkal győzött a kormányzó Jog és Igazságosság a parlamenti választásokon.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció 22,3 százalékot szerzett. A baloldali szövetség 10,9 százalékot ért el. A választás hivatalos eredményei holnapra (kedd) várhatók. Az eddigi eredmény szerint a kormányzó Jog és Igazságosság egyedült alakíthat kormányt. A szavazáson az alsóház 460, valamint a felsőház 100 tagját választották meg. A részvételi arány rekord magas, több mint 61 százalékos volt.

Magyarország számára kulcsfontosságú, és a lehető legjobb hír, hogy a Jog és Igazságosság párt (PiS) győzött Lengyelországban, és úgy tűnik, továbbra is kormányozhat - értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek a vasárnapi lengyel parlamenti választás eredményét.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra. Sőt, a legnehezebb helyzetekben igazából csak egymásra számíthatott Lengyelország és Magyarország.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország szempontjából ezért kulcsfontosságú volt, hogy a Jog és Igazságosság párt megnyerje ezt a választást. Mind Lengyelországgal, mind Magyarországgal szemben nagyon komoly eljárások folynak az Európai Unióban, és úgy tűnik, hogy ezen eljárások során továbbra is lesz "olyan szövetségesünk, akire mindig számíthatunk" - mondta a miniszter. Ahogy eddig Lengyelország mindig számíthatott Magyarországra, "mi is számíthatunk lengyel barátaink támogatására" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A hétfő reggeli első részeredmények alapján, amely főleg a kis településeken született eredményeket összegzi,

a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 49,3 százalékával győzött.

A második a fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) lett 22,3 százalékkal, a harmadik a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból álló baloldali szövetség 10,9 százalékkal. A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 9,8 százalék szavazott. Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,6 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018