eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hillary elcsábítja a feketéket is

Hillary Clinton megelőzte Barack Obamát az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben. A most közzétett adatok szerint Clinton kampánystábja több pénzt gyűjtött össze és magasabb a tetszési indexe. Obamáról eddig azt tartották, hogy ő az első színesbőrű politikus, akinek jó esélye van az elnökségre. A többségében demokratákra szavazó fekete lakosság egy része azonban Clintont támogatja.

A legfrissebb adatok szerint Hillary Clinton szenátor, Bill Clinton volt elnök felesége immár 3 millió dollárral több támogatást gyűjtött össze a pártbeli jelöltállító kampányra, mint az elnökválasztási verseny másik vezető demokrata politikusa, Barack Obama.

Utóbbi kampánykasszája 32 millióra rúg. Mindketten jóval megelőzik azonban a rivális Republikánus párt jelenlegi favoritját, Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert, aki csak 11 millió dollárt kapott eddig.

A "győztes-típusokhoz" vándorolnak a pénzek

Clinton és Obama pártbeli vetélytársai jóval kevesebb támogatást kaptak eddig.

Mindez jól jelzi, hogy mire számíthatnak az előválszásokon. A kampánypénzek egy idő után ugyanis azokhoz a politikusokhoz kezdenek vándorolni, akik esélyesek az elnökjelöltségre.

A republikánus oldal egyik jelöltségre pályázó politikusa, John McCain szenátor például a többiek támogatásának töredékét, mindössze másfél millió dollárt tudott összeszedni.

Ez azt jelenti, hogy akár állami támogatásért is folyamodhat - amivel nem éppen a győzelemre képes, befolyásos politikus képét mutatná.

A "nővéri szolidaritás" erősebb, mint az etnikai kapocs


Hillary Clinton az adományok mellett a közvélemény-kutatásokban is vezet.

Egy őszi felmérés szerint országos átlagban a demokraták fele akarja őt látni pártja elnökjelöltjeként. Dél-Karolina államban - ahol szintén januárban lesz előválasztás - a demokrata voksolók fele színesbőrű. Míg a férfiak Obama szenátort támogatják, addig a nők közül sokan Clinton-pártiak.

Clinton kitart az egészségügy mellett

Obama tehát már nem számíthat automatikusan az egyre fontosabb fekete szavazatokra.

A másik ok az lehet, hogy míg Obama szenátor a reményre és egyre inkább a hitre koncentrál a kampányban, addig a férje elnöksége idején egy egészségügyi refomtervet már benyújtott Clinton olyan akut problémákat, helyez előtérbe, mint az oktatás és a gyerekeknek járó egészségügyi ellátás.

Média és pénz

Közben a versengő politikusok médiacsapatai megpróbálják kreatív módon növelni főnökeik tetszési indexét. Mitt Romney republikánus és Bill Richardson demokrata jelöltet is leginkább saját államukban ismerik csak.

A kampánypénzek jelentős részét most Iowa államban, az első előválasztási forduló helyszínén költik el. Mindezt abban a reményben, hogy az ottani jó szereplés további kampánypénzeket és nagyobb elismertséget hozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×