eur:
400.16
usd:
368.4
bux:
74282.76
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Justin Paget/Getty Images

Egymás után építi itthon az áramtárolókat az Alteo

Jön a cég történetének eddigi legnagyobb méretű zöldmezős beruházása.

Az RRF-6.5.1-23 kódszámú, „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőkkel” című pályázati felhíváson az Alteo-Depónia Kft. mellett két másik, az Alteo kizárólagos tulajdonában álló cég, az Alteo-Therm Kft. és a Pannon Szélerőmű Kft. is támogatást nyert lítium-ionos villamosenergia-tároló létesítésére – írja a Portfolio.

Az erről szóló támogatási szerződések 2024. júniusában kerültek aláírásra. A nyertes pályázatok összesített projektértéke mintegy 28 milliárd forint, ebből az elnyert támogatás összege összesen 9,436 milliárd forint. Ez az Alteo történetének eddigi legnagyobb méretű zöldmezős beruházása.

  • Az Alteo-Depónia Kft. 49,9 MW teljesítményű, 99,8 MWh beépített kapacitású villamosenergia-tároló projektet valósít meg Győrben. A beruházás keretében az ALTEO-Depónia Kft. a Győr Nemzetközi Ipari Park területén létesít lítiumionos villamosenergia-tárolót, amely maximális teljesítményen üzemeltetve 2 órán át alkalmas megszakítás nélkül villamosenergia ki- vagy betáplálásra.
  • Az Alteo-Therm Hő- és Villamosenergia-termelő Kft. a 10 MW teljesítményű, 20 MWh beépített kapacitású villamosenergiatároló projektjének a megvalósítását kezdte meg szintén Győrben. A beruházás az ALTEO-Therm Kft. győri, Kandó Kálmán utcai telephelyén valósul meg, ahol jelenleg is több gázmotort és gázkazánt üzemeltet a vállalat.
  • A Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. 10 MW teljesítményű, 20 MWh beépített kapacitású villamosenergia-tároló projektet valósít meg Banán. A beruházás a Pannon Szélerőmű Kft. meglévő banai telephelyén valósul meg, lehetőséget teremtve az energiatárolói és a szélerőművi technológia közötti szinergiahatások feltárására és kihasználására.

A villamosenergia-tárolók kiépítésére a megújuló energiaforrások termelésének hullámzása miatt van szükség, hogy a "túltermelés" idején képződő áram ne vesszen kárba, később felhasználható legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Világháború felé sodorja a konfliktust Moszkva lépése, Oroszország szívében csapott le az ukrán titkosszolgálat – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Világháború felé sodorja a konfliktust Moszkva lépése, Oroszország szívében csapott le az ukrán titkosszolgálat – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss információkat osztott meg az Oroszország segítségére siető észak-koreai katonák számáról. Hozzátette, hogy egy újabb atomhatalom bevonása a háborúba súlyos eszkalációs lépést jelent a konfliktusban - tudósított a Kyiv Independent. Az orosz különleges erők egyik magas rangú tisztjét lelőtték Moszkva közelében. A 44 éves Nyikita Klenkov, aki az orosz különleges erők (SSO) kiképzőközpontjának parancsnokhelyettese volt, és alig egy hete tért vissza az ukrajnai háborúból Oroszországba, amikor Melenka faluban közvetlen közelről végeztek vele - jelentette a Militarnyi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legújabb információival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×