eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Getty Images/Thanasis Zovoilis

Aggódhatnak a nyugdíjasok a nyugdíjprémium miatt

3,6 szálakos GDP-növekedéssel számol a pénzügyi kormányzat. A nyugdíjprémiumot azonban csak akkor fizet a kormány, ha a GDP legkevesebb 3,6 százalékkal növekszik.

A kormány hivatalosan is lejjebb hozta az idei GDP-növekedési várakozását. Az idei évre 3,6 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak. Mindez azért érdekes, mert a nyugdíjprémium szabályai szerint ez csak 3,5 százalékos növekedés felett jár novemberben - emlékeztet a portfolio.hu.

Az is árnyalja a képet, hogy eredetileg az idei költségvetésbe 20,5 milliárd forintot már beterveztek erre a célra. Ezt még 4 százalékos növekedésre számolták ki.

Így számolják ki

2024-ben - a nyugdijguru.hu tájékoztatása szerint - "a nyugdíjprémium a ténylegesen várható GDP-növekedés 3,5 százalékot meghaladó mértékének (mint szorzószámnak, ami legfeljebb 4 lehet, és most 0,1-ról beszélünk), és a 2024. novemberi nyugdíj egynegyedének, de legfeljebb 20 ezer forintnak a szorzata lehetne".

A kormányfő megígérte a 13. havit

Mindenesetre a nyugdíjak kérdése Orbán Viktort is foglalkoztatja. A Kossuth Rádióban pénteken arról beszélt, hogy mindig izgul, ha a 13. havi nyugdíjról van szó. Ezt megígérte és várhatóan februárban utalják majd, azaz akkor "dupla" nyugdíj érkezik. Ennek azonban nincs köze a nyugdíjprémiumhoz, amely novemberben érkezhet.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Odacsaptak a nagy fémtőzsdéknek az amerikaiak és a britek, ami az oroszoknak fájhat

Odacsaptak a nagy fémtőzsdéknek az amerikaiak és a britek, ami az oroszoknak fájhat

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya péntek éjjel kemény oroszellenes szankciós lépésről döntött: nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) és a származtatott árutőzsdei termékeket forgalmazó Chicago Mercantile Exchange (CME).

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×