eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sütő Gábor, az országos jégkármérséklő rendszer egyik talajgenerátorának üzemben tartója nézi működés közben a szerkezetet a Baranya megyei Garén 2018. május 7-én. Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. A magyarországi jégkármérséklő rendszer Európában elsőként a teljes országot lefedő hálózattal rendelkezik, 986 talajgenerátor, köztük 222 automata berendezés működik majd.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Száznál többször kapcsolták be a jégesők rettenthetetlen ellenfelét

Júniusban és júliusban is sokszor be kellett kapcsolni az Országos Jégkármérséklő Rendszer berendezéseit. A két hónap során országosan 129 alkalommal.

A szoljon.hu emlékezetet arra, hogy április 15-én hatodik védekezési szezonját kezdte meg az Országos Jégkármérséklő Rendszer (Jéger), melyet 2018-ban épített ki és állított munkába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Júniusban csak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 8 napon működtették a a rendszer - mondta el a lapnak Hubai Imre Csaba, a kamara vármegyei szervezetének elnöke.

A különböző helyen telepített generátorokat idén összesen 161 alkalommal kapcsolták be, és együttesen 775 órát üzemeltek.

A Jéger működését amúgy többen támadják, elsősorban laikusok. Tavaly szeptemberben számoltunk be arról, hogy Orosházán a korábbi, generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt több generátor sem működött, ezáltal romlott a védekezés hatékonysága

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara akkori közleménye szerint "a kikapcsolt generátorok következtében ezen a területen romlott a védekezés hatékonysága, ezért Orosháza környékén nagyobb szemű, dió nagyságú jég esett, amely jóval komolyabb károkat okozott, mint azokon a területeken, ahol teljes kapacitással zajlott a védekezés.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×