eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: Pexels

11 évet kapott az ápolónő, aki a saját anyját próbálta megölni

A nő mindent megtett annak érdekében, hogy ő felügyelhesse az anyját a kórházban - hogy aztán megmérgezhesse.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal az ápolónővel szemben, akit az Egri Törvényszék előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt azért, mert megpróbálta megmérgezni édesanyját - írja közleményében az ügyészség.

A törvényszék a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta ápolói foglalkozása gyakorlásától, valamint kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből is.

A bűncselekmény elkövetésekor a vádlott már közel húsz éve szakképzett nővérként dolgozott abban a kórházban, ahová a pszichiátriai betegségben szenvedő édesanyját - még 2021 nyarán - gyógykezelésre felvétték. Lánya különböző egészségügyi problémákra hivatkozva elérte, hogy áthelyezzék az asszonyt az intézmény azon osztályára, ahol ő is dolgozott. Az áthelyezés után az éjszakai műszakban magához vett egy adag – kizárólag orvosi utasításra beadható – morfint, amit különböző gyógyszerszármazékokkal összekeverve infúzió útján édesanyja szervezetébe juttatott. Az asszony ennek hatására életveszélyes állapotba került, életét csak a gyors orvosi beavatkozás és az azt követő többhetes kezelés mentette meg.

Az ítélet ellen a vádlott felmentés érdekében, míg védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény minősítése és a kiszabott büntetés egyaránt törvényes. A vádlott mindvégig céltudatosan cselekedett. Mindent megtett azért, hogy édesanyja a kórházban az ő felügyelete alá kerüljön, majd az általa összeállított infúziós keveréket nagy dózisban juttatta a sértett szervezetébe annak érdekében, hogy őt megölje.

A bűncselekmény nyomainak eltüntetésére, a külön zárható szekrényben tárolt, szigorú ellenőrzés alapján felhasználható morfint a kollégáit megtévesztve vette magához. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a vádlott a betegek és az orvosok részéről is feltétlen bizalmat élvező ápolói szakmájával súlyosan visszaélt, ezért a büntetés enyhítésére irányuló védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek.

A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×