eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jabád, 2017. július 23.Saját termesztésű dohányból sodor cigarettát egy palesztin férfi az észak-ciszjordániai Dzsenín városhoz közeli Jabád faluban 2017. július 22-én. Palesztin családi vállalkozások 1917 óta foglalkoznak dohánytermesztéssel a minőségi arab dohányáról ismert Jabádban, akik a készterméket az importár töredékéért értékesítik térségbeli piacokon és Izraelben. A termesztők egy doboz filteres cigarettát 4 sékelért (mintegy 290 forintért) kínálnak, míg a nemzetközi cigarettamárkák dobozos termékei 25 sékelbe, vagyis közel 1840 forintba kerülnek. A dohánylevelek feldolgozásában és a cigarettasodrásban általában az asszonyok és gyerekek is részt vesznek. (MTI/EPA/Alaa Badarneh)
Nyitókép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Bebukott a dohánybiznisz - videó

Dohánylevelek szárításával, aprításával és értékesítésével foglalkozó Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei családra csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói.

A NAV közlése szerint az elkövetők házilag készített dohányvágó gépek segítségével aprították, darálták a kiszárított dohányleveleket, majd az így előállított dohányt értékesítették a fogyasztóknak. A gyártási és értékesítési folyamat megszakításáért a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a NAV Bevetési Igazgatóságával közösen tartottak több helyszínen kutatást.

A vámhivatal lefoglalt több mint 140 kilogramm különböző dohányterméket - szárított dohánylevelet, fogyasztási dohányt, dohánytörmeléket -, adózás alól elvont külföldi, illetve zárjegy nélküli cigarettát, ismeretlen eredetű alkoholtermékeket, valamint a dohánylevelek feldolgozásához használt darabológépeket.

Kiemelték: a nyomozás során beszerzett adatok alapján az elkövetők több mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek, amelynek biztosításáért a nyomozóhatóság ingatlanokat vett zár alá, illetve egy gépjárművet is lefoglalt.

A dohánygyártást végző elkövetőt költségvetési csalás, az értékesítést végző embereket pedig pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. Mivel a jövedéki termékek olyan ingatlanban voltak, ahol egy 2 éves kisgyermek is élt, és e termékekkel egy helyiségben is tartózkodott, a gyermek védelméért az illetékes szervnél eljárást kezdeményeztek a pénzügyőrök.

A kutatások során a nyomozók elhullott agancsokat is találtak, emiatt a rendőrség vizsgálatot indított.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×