eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
fotó: nemzeti védelmi szolgálat
Nyitókép: nemzeti védelmi szolgálat

8 év vár a szívtelen és korrupt állatorvosra

Vádat emelt egy hatósági állatorvos és kilenc társa ellen vezető beosztású hivatalos személy által előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult eljárás vádirata szerint egy vezető beosztású hatósági állatorvos és egy szolgáltató állatorvos hivatalos személyként, készpénzért cserébe több kutyakereskedővel és egyéb technikai, logisztikai feladatokat ellátó emberekkel 2019-ben megállapodott abban, hogy a jogszabályi rendelkezések megszegésével kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

A megállapodás alapján az állatkereskedők a külföldi vásárlók által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú, a kereskedelmi célú nemzetközi forgalmazásra vonatkozó szabályok által megkívánt, veszettség elleni oltással, egyedi megjelöléssel nem rendelkező,

a megengedettnél fiatalabb kutyákat, esetenként macskákat vásároltak fel.

A szolgáltató állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállatútleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást végzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos a segítőjével rögzítette az internetes nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok alkalmasságát a szállításra, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat.

A kiállított, valótlan tartalmú okiratok birtokában a kisállatokat kiszállították az Európai Unió több tagállamába.

A vádlottak - 79 szállításhoz kapcsolódóan - több mint

33 millió forintot fogadtak el jogtalan előnyként

, és több mint ötezer kisállatra állítottak ki valótlan tartalmú kisállatútlevelet.

Az ügyészség a vádlottak többségére végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte, a legsúlyosabb büntetési indítvány beismerés esetére 8 év - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×