eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Börtönbüntetést kér az ügyészség Bige Lászlóra

Üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige Lászlót, aki a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől. A milliárdos vállalkozó, az ország legnagyobb műtrágyagyártója szerint a vád nevetséges és megalapozatlan.

Az ügyészségi közlemény nevet nem tartalmazott, de több sajtóhír után maga az érintett, a leggazdagabb magyarok közé tartozó Bige László reagált, jelezve, hogy valóban ellene folyik a büntetőeljárás, és közölte: "a vád nevetséges és megalapozatlan, ez is része annak az összefüggő támadásnak, ami folyik ellene."

A vádirat szerint megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki letéti szerződés alapján, amelynek egy részét a vállalkozó a piaci árnál olcsóbban, számla nélkül értékesíti, az így befolyt összeget pedig visszaadja a milliárdosnak, aki cserében vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett termékeket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat. Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot juttatott vissza Bige Lászlónak, amivel saját cégének nem számolt el.

Az ügyészség börtönbüntetésre kiszabását kérte Bige Lászlóra, emellett azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyektől. A vesztegetési pénzre vagyonelkobzást indítványozott, az összeget a nyomozóhatóság zárolta is a nagyvállalkozó bankszámláján. Ha beismerő vallomást tenne, és lemondana a tárgyaláshoz való jogáról, akkor az ügyészség megelégedne két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetéssel, valamint 20 millió forint pénzbüntetéssel.

Bige László azt állítja, hogy el sem követhette a vádban szereplő bűncselekményt, mert mint tulajdonost a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni. A milliárdos úgy véli, cégcsoportja, a Bige Holding ellen több fronton zajlik a támadás, mert meg akarják tőle szerezni a cégbirodalmát.

A vesztegetési ügyben az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 15:12
×
×
×
×