eur:
392.7
usd:
362.06
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
E-learning online education or internet  encyclopedia concept. Open laptop and book compilation in a classroom. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Mikor legyenek tanítási szünetek, mikor kezdődjön a tanév? Itt a minisztériumi terv

A Kulturális és Innovációs Minisztérium társadalmi egyeztetésre indította a 2024/2025. szakképzési tanév rendjéről szóló jogszabálytervezetet.

A KIM emlékeztetett rá, hogy az idei már a második tanév lesz, hogy önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét a szakképzésben. Ennek az az oka, hogy közneveléstől eltérően a szakképzésben tanulók duális képzése és a nyári szakmai gyakorlatuk indokolja az eltérő szakképzési naptár kialakítását - tették hozzá.

A közlés szerint a szakképzésben az első tanítási nap 2024. szeptember 2., az utolsó pedig 2025. június 13. lenne, az évközi szünetek és az érettségi vizsgák időpontjai azonosak a köznevelési tanév rendjével - áll a minisztérium közleményében.Az őszi szünet 2024. október 28-tól október 31-ig, a téli szünet 2024. december 23-tól 2025. január 3-ig, a tavaszi szünet pedig 2025. április 17-től 2024. április 25-ig tart. A tanítási év első féléve 2024. január 17-éig tart.

A tanítási év a szünetek figyelembevételével 176 tanítási napot jelent majd, amelyen felül az oktatói testület 4 munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a diákönkormányzat jogosult dönteni, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel.

Az előrehozott érettségi vizsgát tevő 12. évfolyamos technikumi szakmai oktatásban részt vevő tanulók közismereti oktatása május 2-án lezárul.

Az új szakképzési rendszerben keresletorientált, korszerű oktatást kapnak a tanulók, folyamatosan emelkednek az oktatói bérek és nő a szakképzésbe jelentkezők száma - emelték ki a közleményben, megjegyezve, hogy 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályát követően.

Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat - hangsúlyozták. A szakképzési tanév rendje ezen gyakorlatorientált szakképzési igényekhez is megfelelő kereteket biztosít - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Hiába az erős amerikai GDP-adat, oda a lendület Amerikában

Hiába az erős amerikai GDP-adat, oda a lendület Amerikában

Az elmúlt időszakban alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken, a befektetők még inkább elkezdték adni az amúgy is gyengélkedő technológiai részvényeket a Tesla és a Google anyacégének legfrissebb negyedéves jelentése után, ez pedig a vezető részvényindexek teljesítményében is jelentősen meglátszott. Az USA-ban kisebb fellélegzést láthattunk a kereskedés első szakaszában, a meglepően erős GDP-adat után. A csütörtöki záráshoz közeledve viszont elfogyott a lendület, a Dow Jones és az S&P 500 értéke csupán szerény erősödést mutat, míg a Nasdaq értéke csökkent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 21:51
×
×
×
×