eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Szabadon engedett mentett hód Kismaros mellett a Duna partján 2018. november 21-én. A fiatal állatot három és fél héttel ezelőtt találták legyengült állapotban, majd a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén infúziót, vitaminokat, antibiotikumot és K-vitamint kapott.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Óriási pusztítást végeztek a hódok a Hármas-Körösnél

Az elmúlt években több száz fa esett áldozatául a hódoknak Kunszentmártonnál a Hármas-Körös holtágának partján.

A szakemberek több alkalommal is helyeztek ki mozgásérzékelő kamerákat a közeli fákra, így pontosan végig tudták követni az építés folyamatát, melynek során nemcsak karnyi vastagságú fák estek a hódok áldozatául, hanem 100-150 éves, öles példányok is – írja a szoljon.hu.

Az állatok elsősorban a puha fák háncsrétegét bontják meg, szinte ellehetetlenítve a lombhullatók növekedését. A hód egy-két hét alatt akár egy 100-150 évig növekedett fát is tönkre tehet a faóriás kérgének körberágásával. Elkeserítő, hogy őshonos füzek, nyárfák pusztulnak el.

"Ha leszakad a fákon tenyésző vadszőlő nagy tömege, az kiváló, magasított alapot kínál a hódvárhoz. Az állatok, erre a célra lerágott ágakból építenek rá várnak nevezett lakóteret. A tetejére apróbb gallyakat, avart és ha módjuk van rá, földet kaparnak szigetelésként" – mondta a portál érdeklődésére a hódok életét évek óta figyelő Szarka János.

A szakember szerint nem kap kellő ismertséget azoknak a vízügyi igazgatóságoknak a munkája, melyek éves szinten százmilliókat költenek a hód okozta károk helyreállítására. Ezt az összeget a helyreállítási munkák emésztik fel, nem tartalmazza a kipusztított fák eszmei értékét.

Az Agrárminisztérium 2022-ben hozott rendeletének értelmében az eurázsiai hód az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése érdekében riasztható, gyéríthető, állományuk szabályozása engedélyezhető, ugyanakkor a hódgát elbontásához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Gyérítésére október 1. és március 31. között van lehetőség.

Az eurázsiai hód nem védett faj, pénzben kifejezett értéke ötvenezer forint példányonként.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×