eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Kitört a dinnyeháború a 229 forintos ár miatt, kemény akciók jöhetnek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint egyes kereskedők részérők cinikus arra hivatkozva nyomott áron értékesíteni a hazai dinnyét az áruházláncokban, hogy a kormány előírja a kötelező akciózást.

A Penny a magyar dinnye megjelenésekor 229 forintos fogyasztói árat hirdetett meg, ami nagyon felháborította a gazdákat, és szerintem ez a fogyasztókat is fel kellene háborítsa – mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője szerint amíg importáru volt Magyarországon a dinnye, addig az magasan tartotta az árakat, amint viszont megjelent a magyar dinnye, abban a pillanatba nemhogy megfelezte, hanem megharmadolta, egy gombóc fagyi árának feléért kínálta a gyümölcsöt, ami nem fedezi a gazdák költségét.

A kamarai tisztségviselő szerint a dömpingáron kínált gyümölcs azonnal torzító hatást gyakorol a magyar dinnye kereskedelmére, mivel minden áruházlánc kénytelen követni az olcsóbb dinnyét. Ez pedig azt eredményezi, hogy a magyar termelést megint tönkreteszik – fogalmazott.

"Így volt ez, amikor 5000 hektárról 2500 hektárra esett vissza a termelésünk, most, amikor meg éppen emelkedőben van, akkor ez egy nagyon barátságtalan lépés. Szerintem ez egy szándékos károkozás a gazdáknak" – tette hozzá Mártonffy Béla.

Az agrárszakember egyúttal

cinikus érvelésnek nevezte azt, hogy az adott áruházlánc az állam által előírt kötelező akciózásra hivatkozva érvel a dinnye árának a bedöntése mellett,

mivel az akciózás addig nem érintette a dinnye árát, amíg az csak importból volt kapható.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kialakult helyzet miatt a kamara már több lépést is tett. A szervezet felkérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy indítson ellenőrzést a történtek kiváltó okainak felkutatására.

Emellett az agrárgazdasági érdekvédelmi szervezet megkereste a termelőket is, és arra ösztönözte őket, hogy fogjanak össze és ne adják el a termékeiket a dinnye árát durván csökkentő áruházláncoknak. A kamarai szakember szerint a magyar dinnyetermelők a háborús helyzet, a magas infláció és az importalapanyagok megdrágulása miatt nem képesek elviselni azt, ha a termelői árak nem fedezik a költségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×