eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy férfit segítenek ki a felgyülemlett esővízből, akinek a lába a villamossínek közé szorult a Maglódi úton 2023. június 9-én. A férfi feltehetően alábecsülte a víz mélységét, amikor megpróbált átkelni rajta és közben történt a baleset. A közelben tartózkodó férfiak segítségével tudta kiszabadítani a lábát.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Rengeteg a dolguk a tűzoltóknak, volt, ahol búvár és hőkamera segítsége is kellett

A fővárosban a tömegközlekedést is megviselte a sok eső. Egy ember lába a villamossínek közé szorult, úgy kellett kihúzni a vízből. Az egyik villámárvíznél 3000 homokzsákot kellett hirtelenjében kihelyezni családi házak védelmében. Friss hírek jöttek a szigeten rekedt emberekről is.

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak: pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

A fővárosban a XVIII. kerületi Városház utcában egy családi ház mélygarázsát elöntötte a víz, a XIX. kerületi Komjáti Gyula utcában pedig egy pincét árasztott el. Mindkét esetben szivattyúzáshoz kérték a tűzoltók segítségét.

Rákospalotán villám csapott egy házba, emiatt beszakadt a teteje.

A XVI. kerületi Íjász utcában egy fa felsővezetékre dőlt és eltorlaszolta az utat.

Kőbányán a Dreher Antal úton a síneken fennakadt egy autó és beázott, a villamosközlekedés leállt.

A Maglódi úton egy elmozdult csatornafedél keserítette meg a közlekedők életét, a nagy vízben egy sofőr nem látta és elakadt autójával. Szintén a Maglódi úton történt, hogy egy gyalogos a felgyülemlett magas vízen át akart kelni, de beszorult a lába a villamossínek közé (nyitóképünkön és alább).

Budapest, 2023. június 9.
A felgyülemlett esővíztől elmozdult csatornafedél miatt a vízelvezetőben elakadt személygépkocsi a Maglódi úton 2023. június 9-én.
MTI/Mihádák Zoltán
A felgyülemlett esővíztől elmozdult csatornafedél miatt a vízelvezetőben elakadt személygépkocsi a Maglódi úton 2023. június 9-én. MTI/Mihádák Zoltán

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: csütörtökön összesen 93 helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásokra országszerte, a házakba, pincékbe befolyó víz miatt, az egész héten pedig már 328 helyen kellett dolgozniuk.

Csütörtökön Nógrád és Heves vármegyékben volt szükség a legtöbb munkára a kialakuló villámárvizek.

Pásztón több utcát elöntött a víz, 3000 homokzsákkal kellett 29 családi házat megvédeni.

Ezekben összesen 120 ember élt, a sikeres védekezésnek köszönhetően nem kellett elhagyniuk az otthonaikat.

A Borsod vármegyei Alsógagyon 1000 homokzsákkal 15 családi házat védtek meg.

A heves esőzések következtében kialakult villámárvíz Gyöngyöstarján két eltérő pontján, másfél óra különbséggel két embert elsodort. Az egyik áldozatot a patakmederből kilépő víz vitte magával, másikat pedig egy szerteágazó pincerendszerbe sodorta a hirtelen lezúduló esővíz.

Az eltűnt embereket a katasztrófavédelem és a rendőrség nagy erőkkel kereste. A pincében rekedt bajbajutottat a katasztrófavédelem fővárosi búvárszolgálatának segítségével, a másik eltűntet a rendőrség hőkamerával felszerelt speciális kereső drónjával sikerült felkutatni.

Péntek hajnali háromkor a Vas vármegyei Rábagyarmatnál három osztrák turista rekedt egy szigeten, mert a csónakjukat elsodorta a víz. A tűzoltók rohamcsónakkal mentették ki a pórul járt utazókat.

Tapolcán és Bolhón egy-egy családi ház vált lakhatatlanná az eső és a villámárvizek miatt. Az ott élők rokonokhoz kerültek.

Mukics Dániel nyomatékosan felhívta mindenki figyelmét, hogy mivel a következő napokban is várhatók esőzések és emiatt villámárvizek, aki ilyenbe fut bele, változtasson útvonalat és kerülje el!

Egy gyors folyású villámárvíz akár autókat is képes elsodorni, ezért semmilyen járművel ne akarjon valaki átvágni ezeken, és gyalog se, mert egy bokáig érő vízfolyás is képes ledönteni egy embert a lábáról. Ha pedig térdig ér a víz, akkor abban nemcsak elakadni lehet, hanem a víz az autók légszűrőjébe kerülve tönkre is teszi a járművet.

Ahirtelen, nagy mennyiségben lezúduló eső csütörtökön Kaposváron is komoly károkat okozott. A Kinizsi lakótelep, a Füredi utca és a Raktár utca is víz alá került. A Kötél Speciális Mentőszolgálat egész éjjel dolgozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×